Na Buzeštini udari bure dosezali 114 km/h

Jaka bura srušila 150 godina star čempres u Humu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Jaka bura srušila 150 godina star čempres u Humu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Stoljećima je odolijevao vremenskim nepogodama, nekoliko puta udario ga je i grom, no glave mu je došao vjetar. Jaka, na udare olujna bura koja je prijepodne zahvatila Buzeštinu nakrivila je između tri i četiri tone teško stablo čempresa. Zbog opasnosti da se sruši na kuću, intervenirali su buzetski vatrogasci koji su prvo prepili grane, a potom i samo deblo.

Čempres je star više od 150 godina, i najstariji je, nema većeg u Humu, rekao nam je vlasnik kuće Dragan Martić iz obližnjeg zaseoka Martinšćak.

- Dva su čempresa posađena uz samu kuću, pretpostavlja se prije više od 150 godina. Jako su lijepi pa ih prilikom rekonstrukcije stare kuće nisam htio srušiti. No jednog od njih sada je načela bura. Plitko korijenje počelo se dizati pod naletima vjetra i odvajati od zemlje. Odmah sam pozvao vatrogasce, rekao nam je Martić.

Dojavu da se stablo nagnulo nad kuću i prijeti urušavanjem, Javna vatrogasna postrojba Buzet dobila je u 10.30 sati, izjavio je zapovjednik Damir Fabijančić. Na teren su izišla dva vatrogasca s navalnim vozilom. Uz pomoć užadi i sajli osigurali su stablo da se ne sruši na kuću te ga prepilili.

Najjači udari vjetra, prema podacima Istrameta, na meteo stanici Roč, zabilježeni su u 10.10 sati i iznosili su 31,6 metara u sekundi ili 114 kilometara na sat. Zbog jakog olujnog nevremena koje je u prijepodnevnim satima, od 9 do 12 sati zahvatilo sjever Istre, osim vatrogasaca, pune ruke posla imali su i djelatnici gradskog komunalnog poduzeća "Park" i cestari.

Komunalci su uklonili srušeno stablo s prometnice za Črnce i sakupljali granje po gradskim prometnica te podizali razbacane kontejnere no na sreću sve je prošlo bez većih intervencija, doznajemo od Nenada Stokovića, voditelja operative "Parka". Cestari su pak uklanjali stabla i granje sa državnih i županijskih prometnica.

Jutarnje nevrijeme u Rovinju
Zbog jutarnjeg nevremena, praćenog jakim garbinom, koji je potom prešao na tramontanu i buru, rovinjski vatrogasci i komunalci imali su pune ruke posla. Kako doznajemo od zapovjednika JVP Rovinj Eviliana Gašpića, vatrogasci su nakon brojnih intervencija ispumpavanja podruma ujutro morali uklanjati i porušena stabla s ulica, a uklanjali su i porušeni telefonski stup na Kukaletovici.

Također, na Gripolama su morali asistirati u rješavanju manje prometne nesreće.

Puno posla imali su i djelatnici Komunalnog servisa. I dok su zaposleni na parkiralištu već od jutra pozivali građane da uklone limene ljubimce s parkirališta Valdibora, kako isti ne bi bili okupani morem i valovima koji su se prelijevali na kopno, radna jedinica čistoće bila je u punom pogonu. Valjalo je naime, s ulica i trgova ukloniti ostatke drveća, papira i pokidanih reklama.

U akciji su bili i vlasnici ugostiteljskih objekata koji su uspravljali srušene stolove, stolice, suncobrane. (G. ČALIĆ ŠVERKO; N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter