Na Buzeštini maškare vladaju od Antonje do Pepelnice

S prošlogodišnjeg Buzetskog karnevala (D. MEMEDOVIĆ)
S prošlogodišnjeg Buzetskog karnevala (D. MEMEDOVIĆ)

Nisu se stigli niti pošteno odmoriti od božićno-novogodišnjih blagdana, a na Buzeštini su već krenuli s pripremama za karnevalsko razdoblje ili kako mu tepaju - peto godišnje doba. U maškarane ludorije već tradicionalno uvode maškare Jedinstvo.

Jedna od najvećih tradicijskih grupa Buzeštine koja objedinjuje mještane iz dvadesetak naselja i sela od Mosta do Prodani i Svetog Donata objesit će pusta na stup srama u naselju Most uz rijeku Mirnu 17. siječnja, na Antonju ili blagdan svetog Antona. Program započinje u 18 sati, povjerio nam je Alen Brženda, predsjednik maškara Jedinstvo.

Buzetski karneval službeno počinje prvi vikend nakon Antonje. Ceremonijal primopredaje gradskog ključa održat će se u Roču s obzirom na to da su Maškare Roča ovogodišnji domaćini karnevala, saznajemo od Mile Nežić iz Turističke zajednice Grada Buzeta. Zavijorit će se zastava karnevala, a maškare će objesiti pusta, najvećeg krivca za sva prošlogodišnja zla. Turistička zajednica već godinama u suradnji s mjesnim odborima buzetskog područja i Gradom Buzetom organizira sadržaje Buzetskog karnevala. Maškarani mimohod na Fontani koordinira od 1994. godine, a od 2007. godine u sastavu je Hrvatske udruge karnevalista.

Program još nije u cijelosti definiran, no poznato je da će se tijekom vladavine maškara organizirati čitav niz maskenbala u mjesnim odborima kao i u samom Buzetu. Najviše priprema iziskuje središnji događaj, veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana, kada karnevalsko ludilo u Buzetu dosiže svoj vrhunac.

Održat će se na pusnu nedjelju 7. veljače kada će se okupiti osam velikih grupa buzetskog područja pa se na Fontani očekuje oko tisuću maskiranih sudionika s brojnim alegorijskim kolima. Gotovo tri sata vesele i šarene povorke tjerat će zle duhove zime i prizivati proljeće. U sklopu programa Buzetskog karnevala predviđeno je i održavanje malog maškaranog mimohoda djece vrtića i osnovne škole kao i dječja maškarana matineja.

Vladavina maškara na Buzeštini završava 10. veljače na Pepelnicu ili Čistu srijedu i početak korizme. Maškare se konačno "gase" suđenjem i spaljivanjem pusta te drevnom mlinarskom igrom na ruh na cesti od Svetog Ivana do Mosta. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter