Na Buzeštini krijesovi, u Pazinu piknik pod šatorom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatreno je na Buzeštini proslavljen blagdanski vikend. Paljenje prvomajskih krijesova noć uoči Praznika rada dugogodišnja je tradicija istarskog sjevera. Nekoć su ih uglavnom palili u selima i zaseocima, manje na Fontani, a danas se ta tradicija ukorijenila i u gradskom području. Najviše joj se vesele najmlađi.

U buzetskoj kotlini i okolnim obroncima noću sa subote na nedjelju prvosvibanjske vatre veselo su pucketale na nekoliko lokacija, među njima i ispod Baštiona u starom gradu Buzetu, a prvomajski krijes gorio je i u naselju Goričica, na popularnom vidikovcu gdje je Mjesni odbor Buzet pozvao sumještane na tradicionalno druženje uz krijes, muziku, besplatno iće i piće.

Iznenađeni turisti

Privučena tradicijskom glazbom, na noćni piknik zalutala je i grupa engleskih gostiju koja boravi u Hotelu Fontana. Nisu se mogli načuditi da su hrana i piće besplatni pa su stoga dali prilog u humanitarne svrhe.

Buzećane je u nedjelju ujutro probudila tradicionalna budnica. Limena glazba GD-a "Sokol" Buzet zbog kiše nije u mimohodu prošla gradom, već je odsvirala budnicu na nekoliko natkrivenih lokacija, a za takav su se nedjeljni scenarij na svome području odlučili i članovi limene glazbe ŽKUD-a "Renato Pernić" iz Roča.

Mjesni odbori Buzet- Stari grad zbog kiše je odgodio tradicionalni nedjeljni piknik ispod Baštiona u povijesnoj jezgri. No zato su piknik uz besplatan grah u povodu Međunarodnog praznika rada, zajednički u Svetom Duhu organizirali Grad Buzet, buzetska udruga Matice umirovljenika Hrvatske, buzetska Udruga antifašista i ročki SUH.

Kiša pada, oni sviraju

Praznik rada u Pazinu osvanuo je s kišom, ali to nije spriječilo gradsku Limenu glazbu da tradicionalnom budnicom, obilazeći gradske ulice i trgove i zastajući radi svirke pod svakom suhom nadstrešnicom, već u 6 sati ujutro razbude svoje sugrađane. U nastavku jutra kiša je nastavljala padati, što je vidno smanjilo očekivani broj sudionika pješačkog pohoda u sklopu akcije "Hoditi i zdravi biti" kojeg su organizirali županijski Zavod za javno zdravstvo i Planinarsko društvo Pazinka u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana pješačenja. Ipak, dvadesetak neustrašivih Pazinaca okupilo se na staru u dogovoreno vrijeme u Društvenom centru Veli Jože, gdje su im najprije djelatnice Doma zdravlja izmjerile tlak. S kabanicama i kišobranima kao dodatnom opremom, pješaci su zatim krenuli k mostu preko Pazinske jame, pa desnom obalom Pazinčice nastavili uzvodno i uspeli se na Lindar, gdje im je Vinko Stihović pokazao freske u mjesnoj crkvici Sv. Katarine, među njima i znameniti Živi križ, i zatim se nizbrdo vratili u Pazin, pridruživši se fešti u bivšoj pazinskoj vojarni.

Do tada je kiša srećom prestala, pa se tristotinjak Pazinaca svih generacija okupilo na prazničnom druženju uz besplatni grah i pivo, te svirku Replay banda. Planirana dječja igraonica s napravama na otvorenom morala se otkazati zbog lošeg vremena. Fešta se na kraju svela na ugodan prvomajski piknik, kojeg su organizirali gradska uprava i moto-klub Indians MC Croatia, i još jedan podsjetnik kako je bivša vojarna postala vrlo podatan prostor za ovakva opuštajuća druženja nadomak centra grada.

Skraćen je program na Svetici u Šišanu koji su pripremili Mjesni odbor Šišan. Međutim, dugo najavljivano kišovito vrijeme omogućilo je tek druženje uz fažol u hangaru. Zbog blatnjavog i potencijalno opasnog terena odgođeni su nordijsko hodanje i biciklijada, pa i razgledavanje fortifikacije Svetica.

U Orbanićima ista fešta od 1968. godine

Proslava praznika rada i svetih Filipa i Jakova u Orbanićima već se tradicionalno 48. godinu za redom obilježava i pučkom feštom s utrkom na tovarima i razbijanjem pjadine. Natjecatelji s povezom preko očiju i s palicom dugom više od dva metra uz navođenje suigrača pokušavaju razbiti pjadinu.

Za večer je bio predviđen nastup harmonikaši Ivana Licula i Leonarda Rojnića te stari harmonikaški as Ive Škuflić Brico,  Luciano Kliman i društvo na harmonici i roženicama, kantaduri iz Raklja i Orbanići, ali i mladi Noel Šuran i Marija Rojnić. Suorganizatorica Dorina Tikvicki rekla je kako je to vjerojatno jedina fešta u Istri koja se nije mijenjala od njezinog prvog izdanja iz 1968. te da je u čast svojih očeva i djedova, koji su je pokrenuli, održavaju u onakvom obliku kako je održana prvi put. (G. ČALIĆ ŠVERKO, D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter