Na buvljak u Rojc po nešto s dušom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nove martensice, vjerojatno nošene samo jednom, platila sam 100 kuna. Knjigu s pricicama Woodyja Allena dobila sam za samo 10 kuna, a tek Pinguinov englesko-engleski rjecnik od 400-500 stranica… zamisli, za samo 50 kuna, prica Danijela u šopingholicarskoj ekstazi dok pokazuje žuto-plavu vrecicu krcatu stvarcica kupljenih na sajmu rabljenih stvari u desnom hodniku Rojca koji je okupio sve koji su željeli nešto s dušom.

- I, da, zaboravila sam. Kupila sam i indijsku torbicu za nošenje oko vrata za samo tri kune i starke za deset kuna, nastavlja Danijela i napominje da je besplatno dobila i šiltericu od brušene kože. Kakav šoping, od glave do pete za samo 173 kune! I netko kaže da je kriza, recesija, depresija.

Sajam rabljenih stvari, popularni buvljak, u ponedjeljak je održan u hodniku Rojca i prostorijama Hacklaba. Dvadesetak prodavaca je po simbolicnim cijenama nudilo odjecu, obucu, nakit, torbe, ali i knjige, glazbene CD-ove i još mnoštvo toga što je gotovo bilo nemoguce nabrojati, od figurica i slicica "Love is" iz 70-ih, Barbika, preko plišanih igracaka do vintage male svijetloplave haljinice Philosophy Alberte Feretti za samo 70 kuna.

I bila je to prava mala riznica zaboravljenih stvari i savršena prilika da se proda ili zamijeni sve ono što bespotrebno zauzima mjesto u ormaru i nabavi nešto što nedostaje u toj savršenoj modnoj kombinaciji ili sitnica koje ce razveseliti nekoga u ovo predblagdansko vrijeme, koje sve više robuje sterilnoj i uniformiranoj potrošackoj groznici.

I u Rojcu je vladala groznica, potrošacka, i to jeftina i besplatna. Sive štikle za 25 kuna, muški sako i kapute za 50 kuna prodavao je Goran, koji je prodao cak dva kaputa i zaradio 100 kuna. Zvucnici za kompjuter nudili su se za 50 kuna, naušnice za pet, šalice za cetiri kune.

Ljubitelji glazbe mogli su pronaci CD grupe Sade za 20 kuna, singlice neobicnih imena i izvodaca poput Oriette Berti "Tipititi" za 10 kuna ili Vilme Goich "Stasera sono qui" za 10 kuna, te "Snjeguljice" i "Crvenkapice" za 20 kuna, a nudili su se i neobicni literarni naslovi "Životinja kao ucitelj i iscjelitelj" za 20 kuna.

Za fashioniste, kao stvoren je bio štand pulskog plesaca Matije Ferlina koji je vrvio odjecom iz second hand trgovina u New Yorku i Becu. Matija voli odjecu, pa je poklanja i preraduje. Prodavao je tako Lacosteovu vintage žutu haljinu na pruge za samo 60 kuna ili Versaceovu haljinicu za 50 kuna, a doznajemo da su planule sve muške majice Fred Perry. Oni koji nisu željeli rabljeno, mogli su kupiti nove novcate djecje cipele po 80 kuna. Trebalo je samo pronaci odgovarajuci broj.

Filmofili su za pet kuna mogli kupiti filmske plakate hitova poput "Jamesa Bonda", "Sumrak Sage" ili "Madagaskara" koje je ponudio kino Valli i pokazao da prati urbane trendove izvan filmskih sala. Istovremeno su clanovi udruge Monte Paradiso u prostorijama Hacklaba nudili i topli caj i toplo vino koje se pijuckalo uz projekciju antikozumeristickog dokumentarca "What would Jesus buy?".

Božicnom buvljaku pridružila se i udruga Naš san njihov osmijeh, koja je u sklopu akcije "Jedna za druge" prikupljala odjecu i namirnice za siromašne obitelji. A kako je vrijeme odmicalo, jeftina odjeca je bila sve jeftinija i na kraju se dijelilo sve džabe. Bitno je bilo zabaviti se, kupiti, podijeliti i prodati.


Podijeli: Facebook Twiter