Na burzi 300 ekonomista, a upisne kvote iste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ocekivali smo da ce Županija i Grad Pula donijeti plan i strategiju temeljem preporuka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za upisnu politiku, ali pomaka nije bilo iako se kunu da je projekt Istra znanja temelj razvoja županije. rekao je Filip Zoricic.

- U ovom trenutku na burzi rada je 40-ak humanista, profesora povijesti, hrvatskog i talijanskog jezika, 40-ak odgojiteljica, a cak 300 ekonomista, a ta se brojka povecava. Unatoc ovim alarmatnim brojkama, upisne kvote ostale su iste ili nebitno manje, izjavio je na konferenciji za novinare clan Ladonje Filip Zoricic želeci upozoriti na nesrazmjer izmedu ponude na tržištu rada i upise politike.

Taj bi se dugogodišnji problem trebao riješiti, dodaje Zoricic, modelom stipendiranja kojim bi lokalna uprava mlade usmjeravala prema deficitarnim zanimanjima kao što su racunalstvo, geodezija, elektrotehnika, strojarstvo i brodogradnja.

- U Istri je izražena potražnja za informaticarima, elektrotehnicarima, lijecnicima, stomatolozima i profesorima matematike, fizike, geografije, kemije i engleskog jezika. Ako se buducim studentima ovih deficitarnih zanimanja ponudi stipendija koja ce im jamciti povratak u Istru, posao i stambeno pitanje, onda ne moramo brinuti za našu buducnost. U protivnom ce se i dalje dogadati da od 200-tinjak maturanata gimnazijskog smjera koji odu na fakultete, svega njih 30 vrati u Pulu, napomenuo je Zoricic.

Problem nesrazmjera izmedu potražnje na tržištu rada i upisnih kvota nije samo na pulskom sveucilištu vec i u srednjim školama. Prema mišljenju clana Ladonje, potrebna je veca suradnja lokalne vlasti, gospodarstvenika i obrazovnih institucija.

- Sada je više nego jasno dao politicka garnitura u Istri nema ideja kako pokrenuti zapošljavanje i sprijeciti odljev mozgova, zakljucio je Zoricic. (M. JERIN)

Zoricic i Nefat - novi kandidati za predizbore Ladonje


Novi kandidati na predizborima Ladonje koji pretendiraju na saborske klupe su Filip Zoricic i Bruno Nefat. Pulski vijecnik i arhitekt, Nefat, zalaže se da svaki saborski zastupnik ima obavezu o svom trošku javno objaviti vlastito djelovanje najmanje dva puta godišnje.

Zoricic, profesor hrvatskog jezika i povijesti u pulskoj Gimnaziji i Strukovnoj školi kazao je da mu je želja promovirati razvoj obrazovanje jer samo ono može održati društvo, posebice tranzicijsko kao što je hrvatsko.

Šef tajništva za predizbore Marko Srecec podsjetio je da svatko ima pravo na sudjelovanje na unutarnjim izborima Ladonje uz uvjet punoljetnosti i ako do 31. srpnja sakupi 200 potpisa.

Boljuncic: Nezaposleno je 59 ekonomista


Procelnik Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic" s pulskog sveucilišta Valter Boljuncic u cetvrtak je reagirao priopcenjem.

- U Podrucnoj službi HZZ-a za Istarsku županiju tijekom prvog polugodišta 2011. godine ukupno je bilo evidentirano 135 diplomiranih ekonomista koji traže posao, od kojih je 13 posao tražilo prvi put. U ovom trenutku na Zavodu je evidentirano 59 nezaposlenih diplomiranih ekonomista.

Napominjemo da nije receno da su medu nezaposlenim diplomiranim ekonomistima samo oni koji su diplomu stekli na našem odjelu, vec je moguce da su je stekli i na drugim visokoškolskim ustanovama koje obrazuju ekonomiste, napisao je u priopcenju.

Dodaje da bi problematici nezaposlenih ekonomista trebalo pristupiti detaljnijom strukturalnom analizom vezanom uz, primjerice, dobnu strukturu nezaposlenih, prethodno radno iskustvo, duljinu vremena provedenog na burzi rada itd.


Podijeli: Facebook Twiter