Na Bunker festivalu Zafranovicevi filmovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Treci Bunker festival zabranjenih i zaboravljenih filmova održat ce se od 31. kolovoza do 3. rujna u tunelu ispod Arheološkog muzeja, takozvanom Zerostrasse. Naša je namjera vec od prve godine održavanja ove manifestacije bila da filmove projiciramo u bunkerskim prostorima, no to smo uspjeli ostvariti tek ove godine.

Na programskom je repertoaru zabranjeni filmski opus redatelja Lordana Zafranovica. Festival posvecujemo Zoranu Ivezicu, koji je uz mene bio osnivac manifestacije, kazala je Vesna Ivezic na konferenciji za novinare održanoj u Zajednici Talijana.

Redateljica Ines Pletikos, jedna od organizatorica manifestacije, kazala je da program pocinje u srijedu u 20 sati projekcijom kratkog dokumentarnog filma "Slobodna interpretacija", koji je nastao zbog polemika i osporavanja autenticnosti filma "Okupacija u 26 slika" koji ce biti prikazan u 20.30 sati.

- Program se nastavlja u cetvrtak u 10 sati kada je na redu okrugli stol na temu "Kinematografija u totalitarnim režimima - kinematografija u neoliberalnom kapitalizmu - pozicija autora" na kojem ce sudjelovati i Zafranovic. Smatrali smo da je on idealna osoba koja može pricati o poziciji autora u tim razlicitim sistemima.

Mnoge od njegovih filmova koji su na programu svi smo mogli vidjeti, no tu su i oni nastali u Kini 2003. i 2004. koje nije vidio nitko. Moramo spomenuti i film "Zalazak stoljeca - Testament L. Z.", sintezu njegovog stvaranja, kazala je Pletikos.

Dodala je i da se festival radi potpuno volonterski te da je njihova želja da ga dovedu na ozbiljniju razinu, za što ce tražiti i sredstva.

- Želja nam je da Bunker festival postane šira društvena platforma koja ce se baviti tematikom cenzure u filmu. Jednako tako želimo da festival bude sjecište svih zabranjenih projekata u svijetu, zakljucila je Pletikos.

Marina Štemberger iz udruge T.O.F.A. zahvalila je svima koji su pomogli u realizaciji projekta, a posebno Vjeranu Juhasu koji je besplatno izradio letke i plakat festivala.


Program 3. Bunker festivala

Bunker festival u podzemnom tunelu Zerostrasse pocinje u srijedu u 20 sati projekcijom filma "Slobodna interpretacija", a nastavlja se u 20.30 sati projekcijom klasika "Okupacija u 26 slika".

U cetvrtak, 1. rujna je u 10 sati na programu film "Dragi Džoni, kradeju ti zlato", dok ce u 10.30 sati biti organiziran okrugli stol na temu "Kinematografija u totalitarnim režimima/ kinematografija u neoliberalnom kapitalizmu". Slijede projekcije filmova "Lacrimosa (osveta je moja)" (u 12 sati), kratkometražni "Ljudi (u prolazu)" i dugometražni film "Nedjelja 2" (u 18 sati) te film "Muke po Mati" (u 20 sati).

U petak su na redu filmovi "Mora" (u 10 sati), "Film o gostima i radnicima" (u 11 sati) i "Pad Italije" (u 20 sati).

Zadnjeg dana festivala, dakle u subotu, u 10 sati bit ce prikazani filmovi nastali u Kini, a to su "Simfonija nebeskog grada", "Oci Pekinga" i "Lica terakota". Zadnji film 3. Bunker festivala "Zalazak stoljeca - Testament L. Z." bit ce prikazan u 20 sati.


Podijeli: Facebook Twiter