Na Bunarini zatekli 194 strana plovila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inspektor pomorskog dobra pulske Lucke kapetanije 15. lipnja proveo je inspekcijski nadzor u luci posebne namjene - sportskoj luci Bunarina te utvrdio da se ovlaštenik koncesije Bunarina d.o.o. ne pridržava koncesijskog ugovora jer su u luci privezana 194 plovila koja nisu upisana u ocevidnik brodica u Republici Hrvatskoj - informacija je koju nam je potvrdila glasnogovornica Ministarstva mora Marina Halužan.

U inspekcijskom nadzoru je doneseno i rješenje kojim se zabranjuje pristajanje i privezivanje nautickih plovila te je pokrenut prekršajni postupak protiv koncesionara.

Time je bienalno kažnjavanje Bunarine d.o.o. postalo tradicija za predstavnike Ministarstva mora. Naime, tijekom nadzora predstavnika nadležnog ministarstva u lipnju 2006. u sportskoj je lucici zateceno cak 226 stranih plovila, zbog cega je ministarstvo zatražilo uskladivanje s koncesijskim ugovorom te je Bunarini d.o.o. dan tromjesecni rok za iseljenje stranih plovila iz lucice.

Nakon mnogobrojnih sastanaka predstavnika koncesionara i Istarske županije s predstavnicima ministarstva taj je rok stalno produžavan da bi konacno 20. lipnja 2008. resorno ministarstvo predložilo Županiji pokretanje postupka za oduzimanje koncesije na Bunarini. Halužan nam, medutim, sada napominje da, prema njihovim saznanjima, taj postupak ni nakon dvije godine nije pokrenut.

Resorni županijski procelnik Josip Zidaric to nam potvrduje, a na pitanje zašto Županija nije reagirala na protuzakonito poslovanje na Bunarini te pokrenula postupak oduzimanja koncesije odgovorio je:

"Ministarstvu smo objasnili da se radi o lukama (aludira na luku Bunarina koju je Županija podijelila na nauticku i sportsku pa stoga govori u množini, op. a.) od državnog znacaja. Naime, Prostornim planom Istarske županije obje luke imaju više od 200 vezova, što zakonski prelazi u nadležnost Republike Hrvatske".

No, cinjenica je da je koncesiju još 1999. izdala Županija, što Zidaric ne može poreci. Upitali smo ga nije li stoga Županija ta koja bi trebala pokrenuti postupak oduzimanja koncesije buduci da je ona i potpisala koncesijski ugovor s Bunarinom d.o.o., ali konkretan odgovor nismo dobili, vec je Zidaric ponovio da su to luke od državnog znacaja.


Podijeli: Facebook Twiter