Na Bunarini se ni država ne pridržava pravila

Lučka uprava dužna je voditi brigu o pomorskom dobru - Bunarina (M. ANGELINI/arhiva)
Lučka uprava dužna je voditi brigu o pomorskom dobru - Bunarina (M. ANGELINI/arhiva)

Kršenje zakona bivšeg je koncesionara na Bunarini u Puli stajalo stečaja. Kazna od deset milijuna kuna, račun koji je država ispostavila Bunarini d.o.o. na ime poreznog duga, bila je previsoka da bi se nastavilo poslovanje u najpoznatijoj gradskoj sportskoj luci. No, tko može kazniti državu ako se ona ne pridržava zakona?

Upitna je, naime, odluka Vlade iz srpnja prošle godine kada je područje sportske i nautičke luke, kako je u međuvremenu određena Prostornim planom Istarske županije, dano na privremeno upravljanje Lučkoj upravi Pula na najdulje dvije godine. Nedavno je korisnike lučice obradovala vijest o smanjenju cijena vezova. Zoran Peruško, glasnogovornik Lučke uprave, protumačio je da je dio lučice proglašen komunalnim dijelom luke, zbog čega su i promijenjena neka pravila. No, koji je dio lučice proglašen komunalnim dijelom i temeljem kojeg prostornoplanskog dokumenta, ostaje nepoznato.

U Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama nigdje se ne navodi mogućnost da se sportske luke mogu dati na privremeno korištenje lučkim upravama. Stoga smo upitali Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture po kojem članku kojeg zakona je donesena odluka o privremenom upravljanju tom gradskom lukom.

Konkretan odgovor nismo dobili. Ističu da je Lučkoj upravi Pula Bunarina dana na upravljanje nakon što je Vlada donijela odluku o neprihvaćanju ponuda na natječaju za koncesionare u sportskoj i nautičkoj luci. Po njihovom tumačenju nijedna ponuda nije ispunjavala uvjete iz natječaja.

"Područje pomorskog dobra je dano na privremeno upravljanje i korištenje Lučkoj upravi Pula kako bi se nesmetano nastavio održavati red u luci, a prvenstveno u cilju zaštite plovila koje su vlasnici ostavili u luci u dobroj namjeri. Odluka se odnosi na kopneni i morski prostor sportske i nautičke luke, a temeljem odluke Vlade LU Pula dužna je na lučkom području voditi brigu o održavanju upravljanju i zaštiti i unapređenju pomorskog dobra, osigurati nesmetano obavljanje lučkog prometa, sigurnost plovidbe i pružati usluge od općeg interesa. Osim dužnosti zaštite plovila i opreme zatečene na lučkom području, istom odlukom LU Pula preuzela je zatečene ugovore o vezu plovila", odgovaraju iz Ministarstva.

Potvrđuju nam da luka nije izgubila status sportske niti nautičke luke.

Vlada se u odluci o privremenom upravljanju Bunarinom poziva na 10. članak Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama u kojem se navodi da pomorskim dobrom upravlja, vodi brigu o zaštiti i odgovara Republika Hrvatska neposredno ili putem jedinica područne (regionalne) i lokalne samouprave. Nigdje se, međutim, ne spominje (niti su u Ministarstvu našli drugi članak osim spomenutog) mogućnost privremenog upravljanja sportskom lučicom. Naprotiv, zakonom je vrlo jasno definirano tko može upravljati sportskom lučicom.

"Koncesija za luku posebne namjene – sportsku luku može se dodijeliti samo udruzi registriranoj za obavljanje sportske djelatnosti", nedvosmisleno piše u zakonu.

No, za državu zakoni izgleda ne vrijede jer ih ona sama i donosi. Kad je trebalo kažnjavati bivšeg koncesionara, koji je doista kršio zakon zarađujući novac u sportskoj lučici koja mora biti neprofitna, onda je Ministarstvo promptno reagiralo, dok će sada inspekcije vjerojatno u širokom luku izbjegavati Bunarinu, jer tko bi mogao državi reći da griješi kad iz njenog proračuna stiže plaća. (piše B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter