Na Bunarini ništa novo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nema ništa novo, u išcekivanju smo objave natjecaja. Dotad možemo samo cekati", rekao nam je Goran Vrbanac, direktor Bunarine d.o.o., tvrtke koja upravlja sportskom (i nautickom) lucicom Bunarina i koja je vec mjesecima u blokadi zbog poreznog duga od deset milijuna kuna.

Blokada je, podsjetimo, rezultirala zatvaranjem kafica te opcom stagnacijom lucice. Proceduralnu ingerenciju nad pripremom natjecaja, rekao nam je Vrbanac, ima Republika Hrvatska, odnosno nadležna ministarstva te još ne zna kada bi mogli biti objavljeni

- Bojim se da ce sadašnje stanje na Bunarini i u nastavku turisticke sezone ostati isto, rekao je. Kaže samo da bi dodjelom koncesija stvari mogle krenuti nabolje te da ce se na natjecaj javiti.

U meduvremenu, na Bunarini se obavljaju tek minimalni poslovi nužni za funkcioniranje lucice.

Financijska policija je, podsjetimo, pocetkom prošle godine utvrdila da Bunarina d.o.o. duguje 10 milijuna kuna zbog neplacenog poreza te blokirala racun. Koncesionar je naime tijekom prošlih godina pola sportske lucice pretvorio u nauticku luku, a buduci da mu Istarska županija nije oduzela koncesiju, država je odlucila stvar uzeti u svoje ruke te kaznila koncesionara.

Iz Bunarine d.o.o. su svojedobno tvrdili da je država prilikom izracunavanja PDV-a izjednacila sve vezove pa su se tako i oni po nižim tarifama racunali kao komercijalni. Smatraju stoga da je kazna, odnosno izracun neplacenog poreza, prevelik te nepošten.

U meduvremenu, ispricao nam je nedavno jedan od sugovornika, ta ista država na ime neplacenog poreza uzima utržak od nautickih vezova koje je odavno proglasila nelegalnim. Zasad stoga na Bunarini vrijedi ona stara: Ne zna se tko pije, a tko placa. Ustvari, možda se ipak zna tko samo placa - Puljani koji su izgubili dio gradskog identiteta. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter