Na Bumbarbike maratonu sudjelovalo je 205 biciklista

Više od 200 biciklista na startu (N. LAZAREVIĆ)
Više od 200 biciklista na startu (N. LAZAREVIĆ)

Na Bumbarbike maratonu, biciklijadi što se vozila Vodnjanštinom, sudjelovalo je 205 biciklista. Vozila se duža ruta od 20 kilometara i kraća od 10, a dobro vrijeme bila je i garancija da će se na biciklijadu prijaviti daleko više sudionika nego lani. Tada ih je bilo 170, što s obzirom na kišni vikend i nije bila zanemariva brojka.

Manifestacija se odvija u sklopu serijala "Jug na dva kotača", ali i aktualne akcije Moj kažun za zaštitu i obnovu kažuna i suhozida, pa je i start i cilj bio organiziran u Parku kažuna, na izlazu iz Vodnjana prema Balama i Salveli.

Biciklisti koji su se okuražili na dugu rutu startali su prema istoku, prvo asfaltnim putem, pa onda kroz pitoreskni krajolik, među suhozidima, kažunima, maslinicima i vinogradima. Staza ih je vodila prema Guranu, zatim prema Orbanićima, Majmajoli i Kacani te prema Sv. Kirinu, da bi onda biciklisti okrenuli na zapad, prošli ispod Ipsilona, i vratili se u Park kažuna. Sudionici kraće rute, među kojim su bili uglavnom djeca, vozili su na drugu stranu, kroz Salvelu do Mednjana i nazad.

- Ako mogu vozim s djecom, ako ne idem sam, kao i danas. S obzirom da sam sam idem na dužu rutu od 20 kilometara. Bio sam i lani, bilo je odlično. Zanimljivo je jer je dosta ljudi, lijepi su krajolici, a teško da bi sam vozio tuda. U društvu je ipak bolje i bolje se upozna teren, rekao je Dalibor Peteh iz Valbandona.

Mnogi su na bicikle postavili i sjedalice te sa sobom poveli najmlađe. Mališani u sjedalicama ne ulaze u onu brojku od 205 biciklista, tako da je sudionika Bumbarbike maratona realno bilo i više. Takav je slučaj i s malom Emili iz Pule koju na bicikli vozi otac Robert Banko, dok drugu biciklu vozi mama Iva.

- Eh da, uglavnom sam ja taj koji vozi Emili. Bili smo i lani, bilo je lijepo, mada smo imali loše vrijeme. Zato će ove godine biti idealno, rekao nam je Robert na samom startu. Na pitanje kojom će turom voziti, Emili ga je brzo preduhitrila: "Dužom!".

- Ne, nećemo na dugu, idemo na kraću stazu, zaključio je otac. Ipak je on taj koji pedalira i koji odlučuje.

Uz organizatore iz redova Turističke zajednice Vodnjana i bicklista samih, među sudionicima su se prije starta mogli vidjeti i policajci koji su ljubitelje dvotočkaša poučavali sigurnosti u prometu, ali i demonstrirali im pogled kroz "pijane naočale", odnosno naočale koje simuliraju kako okoliš percipira osoba pod utjecajem alkohola.

U ovogodišnjem programu turističkih zajednica južne Istre, ovo je, nakon medulinske i fažanske, treća biciklijada iz ciklusa "Jug na dva kotača". Svi sudionici četiri ili više biciklijada sudjeluju i na tomboli na završnoj biciklijadi u Puli u listopadu, a dobit će i majicu manifestacije. Slijedeća, četvrta biciklijada vozi se u Ližnjanu 18. lipnja, a u rujnu se vozi u Marčani i Barbanu. (Z. STRAHINJA)

 


Podijeli: Facebook Twiter