Na bubnju 43 nekretnine iz Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski gradani dužni su bankama 124 i pol milijarde kuna, od cega nešto više od 52 milijarde otpada na stambene kredite, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke za svibanj. Ekonomski strucnjaci procjenjuju da je oko 200 tisuca gradana optereceno otplatom stambenog kredita te da mnogi od njih, i vecina ostalih gradana, otplacuju još nekoliko zajmova bankama. Ove brojke su nešto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u blagom su porastu još jedino hipotekarni krediti, dok su sva ostala nova zaduživanja gradana, prema analizama, u padu.

Usprkos stezanju remena, racionalnijem raspolaganju zaradom i manjem posezanju za raznim oblicima kreditiranja, nesigurna gospodarsko-ekonomska situacija koja trenutno vlada u zemlji može nas gotovo u trenu dovesti u najgoru nocnu moru: suocavanje s ovrhom.

Prije tri godine osnovan je Ocevidnik nekretnina i pokretnina vrjednijih od 50.000 kuna koje se prodaju u ovršnom i stecajnom postupku, a koji se nalazi na internetskim stranicama Hrvatske gospodarske komore. Na ovom crnom popisu do 16. rujna ove godine našlo se 649 nekretnina, 11 pokretnina i dvije aktivne imovine koje ce uskoro na javnim dražbama naci svoje nove vlasnike. Od ukupnog broja nekretnina njih 609 završilo je na bubnju zbog ovrhe. Po broju nekretnina koje su se našle u ocevidniku neslavno prvo mjesto trenutno zauzima Vukovarsko-srijemska županija s 89 aktivnih nekretnina koje se prodaju u ovršnom postupku. Iza nje je Osjecko-baranjska sa 73, pa Bjelovarsko-bilogorska s 49 nekretnina. Istarska županija je s ukupno 60 nekretnina u ocevidniku na trecem mjestu, od cega ce njih 43 ici na dražbu zbog ovrhe, dok ostalo cini imovina koja se rasprodaje zbog stecaja tvrtke Histria Group d.d.

Upravo je iz Istre najskuplja pokretnina nad kojom je provedena ovrha, a radi se o zrakoplovu tipa MD-82 koji se nalazi na aerodromu u Valturi te mu je odredena pocetna cijena od 610.000 dolara. Avion je vlasništvo tvrtke u stecaju Air Adriatic. Cini se da hrvatski gradani još uvijek uspijevaju vrlo dobro izvršavati svoje kreditne obaveze buduci da ce na dražbi završiti samo jedan osobni automobil, i to iz Opatije, "mercedes C 200 CDI" star osam godina, cija je pocetna cijena 120.000 kuna.

Kada govorimo o nekretninama, vecinom se prodaju kuce (254), stanovi (73), poslovni prostori (36) i zgrade (19), no ima i hotela. Prodaju se oranice, livade, pašnjaci, vinogradi pa cak i putovi! Ocevidnik nije pravo mjerilo stanja stvari jer se mnoge nekretnine koje se nadu pod ovrhom prodaju na javnim dražbama koje se oglašavaju samo pri opcinskim sudovima ili pak putem agencija s kojima banke suraduju. Zaplijenjena pokretna imovina trebala bi se prodavati i kod 15 tvrtki koje je HGK ovlastio za izvršenje ovrha i prodaju pokretnina u svojim komisionima ili na javnim dražbama. U Istri, medutim, ovakva praksa nije zaživjela jer takav komision ne postoji, a najbliža dva su u Rijeci. Pravu situaciju po pitanju ovrha teško je saznati i zbog toga što se naplata dugovanja za racune obavlja putem javnih bilježnika, no doznajemo da su prošle godine najviše posla imali zbog dugova za Hrvatima najomiljeniju stvarcicu: mobitel.


Podijeli: Facebook Twiter