Na broj nezaposlenih utjecali administrativni faktori

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Završetkom glavne turističke sezone isčeznuo je i povoljan sezonski utjecaj na kretanje nezaposlenosti i u rujnu je, nakon šest mjeseci pada, broj nezaposlenih porastao, no ipak neočekivano malo, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) koji ističu kako na dosadašnja kretanja nezaposlenih značajno utječu administrativni faktori.

Po ranije objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem rujna na zavodu su bile registrirane 290.584 nezaposlene osobe, što je tek 695 osoba više nego krajem kolovoza te 33,2 tisuće manje nego krajem rujna prošle godine. "Ovako mali mjesečni porast nezaposlenih u rujnu nije nikako uobičajena pojava (štoviše, teško se može pronaći godina kada je zabilježeno takvo kretanje), a pogotovo se ne može objasniti u kontekstu aktualnog stanja na tržištu.

No pojašnjenje donosi analiza strukture razloga izlaska iz evidencije nezaposlenih prema kojoj je razvidno kako je ponovno bila značajna intervencija faktora 'nepridržavanja zakonskih odredbi', vrlo aktualna ove godine", navodi se u komentaru HGK na rast broja nezaposlenih u rujnu. Naime, izmjenama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, uvedene su promjene u administrativnim obvezama prijavljenih nezaposlenih osoba i postroženo je praćenje aktivnog traženja posla.

Po podacima HGK, tijekom proteklog dijela godine, značajan broj nezaposlenih - blizu 20 tisuća osoba, što je pet puta više nego u istom razdoblju prošle godine - sam se odjavio, jer odjava vlastitom voljom ne povlači kaznenu odredbu nemogućnosti ponovnog ulaska u evidenciju od šest mjeseci, za razliku od nepridržavanja zakonskih odredbi. Znatan je broj automatski izbrisan zbog nepridržavanja novih odredbi Zakona - 53,3 tisuće, čak 4,3 puta više nego u istom razdoblju prošle godine. Iz HGK također ističu kako je samo tijekom rujna, na osnovi nepridržavanja zakonskih odredbi, iz evidencije nezaposlenih HZZ-a izašlo 8,8 tisuća osoba, što je 4,7 puta više nego prošlogodišnjeg rujna kada je i ukupan broj nezaposlenih na mjesečnoj razini porastao čak 18 puta više (za deset tisuća osoba) nego ovogodišnjeg rujna. S druge je strane, u ovogodišnjem rujnu s evidencije zaposleno 18,3 tisuće osoba, što nije tako znatno više nego u rujnu prošle godine (tri tisuće više).

"Zbog dosadašnjih kretanja nezaposlenih na godišnjoj razini u kontekstu značajnog utjecaja administrativnih faktora, ocjenjujemo da će se blage godišnje stope pada broja nezaposlenih osoba održati do kraja godine, što će i na razini prosjeka cijele 2014. godine rezultirati smanjenjem. Procjenjujemo da to neće biti dovoljno za znatnije smanjenje stope nezaposlenosti budući da istodobno ne anticipiramo povoljna kretanja kod broja zaposlenih i aktivnog stanovništva (kretat će se znatno ispod prošlogodišnjih razina), tako da će stopa registrirane nezaposlenosti ostati na razini oko 20 posto", zaključuje se u komentaru HGK. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter