Na Brijunima odmara 200-tinjak gostiju

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Odmor na Brijunima definitivno nije za svačiji džep, no sve je više onih koji biraju baš taj nacionalni park kako bi užurbani dnevni ritam i gradsku vrevu bar na kratko zamijenili prekrasnim ambijentom na otočju. Brijunske vile Primorka, Lovorka i Dubravka nalaze se na atraktivnim pozicijama, na samoj obali mora gostima omogućuju privatnost, odmor, a nadasve boravak u okruženju kakav samo priroda sa svim svojim posebnostima i čarima može pružiti.

Stoga ne čudi da upravo odmor u vilama svake godine izabiru brojni gosti koji žele privatnost, mir i tišinu u kombinaciji s netaknutom prirodom. Na Brijunima upravo odmara i Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja se smjestila u vojnom objektu Peneda, a kao što je sama rekla, odmor će platiti iz vlastitog džepa. Koliko će to koštati zasad nije poznato, no svi ostali gosti koji godišnji odmor provode u nekom od brijunskih turističkih objekata, za smještaj će dnevno u prosjeku trebati izdvojiti oko 200 eura ako odmaraju u hotelu. Odluče li se za nešto luksuzniji odmor koji podrazumijeva najam neke od brijunskih vila, to će ih zadovoljstvo u prosjeku koštati oko 1.500 eura.  

Najskuplji najam 

Naime, najskuplji dnevni najam za najam vile za osam osoba iznosi 13.500 kuna, dok je najjeftiniji smještaj u vili za četiri osobe, gdje jedan dan van sezone košta 6.750 kuna. Gosti se u vilama zadržavaju u prosjeku tjedan dana, a osim najma, u cijenu je uključen i doručak, usluga domaćice, vožnja gliserom u dolasku i povratku, VIP vođenje, korištenje jednog električnog automobila i bicikla. No ako gosti traže poslugu domaćice više od sedam sati, za to će morati izdvojiti dodatnih 110 kuna po satu. Uz to, ako im se u međuvremenu pridruži još koji posjetitelj, po osobi će dodatno platiti 580 kuna.

Sezona na Brijunima je u punom mahu, a u vilama i hotelima smješteno je 200-tinjak pretežito stranih gostiju ponajviše iz Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, Rusije i Ukrajine. Svega 10 posto čine domaći gosti, potvrdila nam je Maja Bizjak zadužena za odnose s javnošću u NP Brijuni, dodajući da na otočju ovisno o odabranoj vrsti i kategoriji smještaja, pretežito odmaraju gosti srednje i visoke platežne moći, poslovni ljudi ali i obitelji. 

Već je uvriježeno da baš u srpnju i kolovozu na otok pretežito dolaze individualni gosti, uglavnom obitelji s djecom, a kako doznajemo, od početka godine do 27. srpnja NP Brijuni bilježi 5.510 dolazaka i ostvarenih 17.112 noćenja.  

- Trenutna popunjenost vila i hotela na Velikom Brijunu bolja je od prošlogodišnje u isto vrijeme te očekujemo da će se taj trend zadržati do kraja turističke sezone, istaknula je Maja Bizjak.  

Osim prekrasne prirode i kristalnog mora, posjetitelji dolaskom na Brijune imaju niz dodatnih mogućnosti za aktivan odmor i zabavu. Naime, Nacionalni park nudi raznoliku paletu rekreativnih sadržaja i kulturnih događanja. 

- Uz plivanje i ronjene, gosti vole obilaziti otok biciklama, a u ponudi su obične, dječje, električne i tandem bicikle. Također, obilazak otočja moguć je i elektromobilima i segway-ima. Gostima su na raspolaganju i dva teniska terena, golf driving range, odnosno vježbalište za početnike te škola golfa ili samostalno igranje na golf terenu s 18 rupa. Večeri su popraćene živom glazbom na terasi hotela Istra-Neptun te koncertima klasične glazbe Podium festivala, kao i kazališnim predstavama Teatra Ulysses, istaknula je Maja Bizjak.  

Novi centar  

Ovdje svakako treba pridodati i posjet novom edukacijsko-prezentacijskom centru, popularnoj Čamčarnici ili Kući za brodice koja je nakon kompletne obnove postala prava atrakcija Brijuna. Osim gostiju koji odmaraju na brijunskom tlu, tu su i nautičari čiji broj dnevno varira no u ovom periodu u luci ih prosječno boravi 200-tinjak. Ove se godine nisu dogodila neka značajan infrastrukturna ulaganja, a kako doznajemo, ulagalo se isključivo u tekuće održavanje.  

Tako i ova sezona na otočje prolazi u već prepoznatljivom šarmu, no bez najavljenih velebnih ulaganja koja su Brijunima trebala vratiti stari sjaj. Kao što je poznato, ni aktualna Vlada na odlasku ali ni ona prethodna, nisu uspjele ostvariti najave vezane uz raspisivanje natječaja za koncesionara koji bi obnovio i uložio u turističke komplekse, što je trebalo rezultirati time da se na Brijunima dogodi ekskluzivan turizam. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter