Na Brijunima neće biti nove gradnje

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Konzultantske tvrtke Horwath s Horwath Consultingom iz Zagreba te Raiffeisen Centrobank iz Austrije iduće bi godine trebali odlučiti tko će ulagati u turističke kapacitete u Nacionalnom parku Brijuni.

- Do zaključenja ugovora moramo još provesti sve propisane procedure. Potom nas čeka veliki i odgovoran posao na pronalasku najboljeg investitora koji će osigurati da Brijuni uz mjere zaštite prirode ostvare svoj potencijal kao destinacija u samom vrhu svjetskog turizma, rekao je ministar zaštite okoliša Mihail Zmajlović.

Konzultant mora izraditi koncept razvoja, na osnovu analize predložiti model koncesije i naknade, predložiti metodologiju kojom će se voditi prilikom izbora koncesionara, organizirati roadshow i prezentacije investitorima te sve korake precizirati kroz akcijski plan predstavljanja projekta potencijalnim investitorima sa utvrđenom metodologijom izbora najboljeg.

Očekuje se da će investitor koji će realizirati projekt na otoku Veliki Brijun biti izabran iduće godine. 

Na projektu zajedno rade Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Ministarstvo turizma u suradnji s Nacionalnim parkom Brijuni. Njime se planiraju veliki zahvati u infrastrukturu i kompletan redizajn turističke ponude i popratnih sadržaja, a njegova vrijednost procijenjena je na 1,5 do dvije milijarde kuna.

Pri tome je važno naglasiti da su unaprijed postavljeni visoki uvjeti zaštite okoliša i prirode vezani uz buduće zahvate na otoku. Među ostalim, neće biti nove gradnje na mjestima gdje prije nisu postojali temelji, a postojeći objekti mogu se proširiti za najviše 30 posto. Budući koncesionar će upravljati otokom, ali će zaštita okoliša ostat će u rukama NP Brijuni.

Za komentar smo zamolili i Miroslava Dragičevića iz konzultantske tvrtke Horwath Consulting, međutim on do potpisivanja ugovora nije htio ništa izjavljivati niti najavljivati. (Barbara BAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter