Na Bobbyja Kennedyja nije pucao samo Sirhan?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kljucna svjedokinja ubojstva tadašnjeg americkog senatora Roberta Kennedyja 1968. godine povukla je svoju službenu izjavu o tom slucaju i sada tvrdi da osudeni atentator Sirhan Sirhan nije djelovao sam.

Nina Rhodes-Hughes (78) rekla je CNN-u da je FBI izvrnuo njezinu izvornu izjavu vlastima. "Bio je još jedan napadac s moje desne strane. Istina se mora reci. Nema više zataškavanja", rekla Rhodes, koja se nalazila pola metra od Kennedyja kada je ubijen.

Robert Kennedy, brat pet godina ranije ubijenog predsjednika Johna F. Kennedyja, u trenutku atentata natjecao se za demokratsku nominaciju za predsjednicke izbore 1968. godine. Ubijen je nakon skupa u hotelu Ambassador u Los Angelesu.

U originalnoj izjavi Nine Rhodes-Hughes FBI-ju navodi se da je ona cula osam pucnjeva i nigdje se ne spominje drugi napadac. "Nikada nisam rekla osam pucnjeva. Bilo ih je više, najmanje 12, možda 14, dobro to znam", kazala je Rhodes CNN-u.

Kalifornijska glavna tužiteljica Kamala Harris izjavila je da je, cak i da je bilo drugog napadaca na licu mjesta, Sirhan, tada mladi palestinski aktivist koji je pucao u Kennedyja zbog podržavanja Izraela, i dalje kriv za ubojstvo.

Sirhan danas ima 68 godina i služi doživotnu kaznu zatvora. Prije pet mjeseci njegovi odvjetnici najavili su da ce podnijeti podnesak kojim traže novo sudenje.

Tvrde da je na Kennedyja pucano iz dva pištolja i da Sirhanov nije bio taj koji ga je usmrtio. Rhodes nije bila pozvana kao svjedokinja na njegovo sudenje, iako je ispitana odmah nakon atentata.


Podijeli: Facebook Twiter