Na blogu Marijana Milevoja povijest Labinštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marijan Milevoj, novinar i publicist te kolekcionar starih razglednica i fotografija, pocetkom mjeseca otvorio je blog pod nazivom "labinska-republika.blogspot".

U svojim brojnim publikacijama citateljima je otkrivao povijest Labinštine potkrepljujuci tekstove starim fotografijama. Sada to nastavlja u elektronickom mediju produbljujuci stare teme i dodajuci nove. U nepunih mjesec dana skupilo se 35 postova s 200-tinjak fotografija i razglednica s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeca.

U njima nalazimo niz kurioziteta nastalih u danima povijesnih preokreta. Ovdje cemo naci razglednicu s talijanskim žigom na austro-ugarskoj marki. Buduci da je talijanska vojska nakon raspada monarhije zauzela Istru 3. studenoga 1918. godine, 2. prosinca te godine, kada je razglednica poslana, još nije bilo marki nove države, pa su korištene one sa zaliha.

Pomalo su šokantni snimci djece u odorama fašistickih "balilla" na trgu i stepenicama crkve u Raši. Snimio ih je novinar Giorgio Almirante, dugogodišnji predsjednik talijanske neofašisticke stranke. Komunisticka protuteža su Labinjanke koje u labinskim narodnim nošnjama plešu Žikino kolo i reportaža o raškim rudarima Seada Saracevica.

Prava poslastica je post o Mussolinijevom posjetu Raši u izgradnji 7. kolovoza 1936. godine. Kao istice Milevoj, tih vrucih dana u Berlinu traju Olimpijske igre, a u Španjolskoj gradanski rat. Diktator je obišao gradilište i spustio se u rudnik u društvu Guida Segrea, stranackog kolege i generalnog direktora Ujedinjenih rudnika Italije. U mraku rudarskih hodnika kamera ih zabilježila s poprilicno ljudskim izrazima lica. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter