Na biro rada stiglo još 2.000 nezaposlenih Istrana

Iz mjeseca u mjesec sve je veća gužva pred Zavodom za zapošljavanje (arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Iz mjeseca u mjesec sve je veća gužva pred Zavodom za zapošljavanje (arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Krajem studenog pri pulskoj područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je 9.834 nezaposlene osobe u Istri. U usporedbi s prethodnim mjesecom Zavod i dalje bilježi konstantno povećanje broja evidentiranih nezaposlenih osoba - za 16,8 posto ili 1.416 nezaposlenih više.

Sve ispostave Zavoda bilježe povećanje broja nezaposlenih - u Rovinju i Umagu nezaposlenost je porasla za oko 26 posto, u Poreču 23, Labinu gotovo 19, a u Puli za 13 posto. U odnosu na isto razdoblje protekle godine, broj evidentiranih nezaposlenih veći je za 18,2 posto.

Tijekom studenog na biro se prijavilo 2.237 novoprijavljenih nezaposlenih osoba, što je za 16,8 posto manje nego u mjesecu prije. Od ukupnog broja novoprijavljenih, njih 2.038 (91 posto) ima prethodno radno iskustvo, dok ih je 199 bez iskustva. Za 76,6 posto novoprijavljenih (1.563 osoba) razlog prestanka radnog odnosa je istek rada na određeno vrijeme ili na sezonskim poslovima, a za 17,5 posto (357 osoba) poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga. Tijekom studenog u evidenciju je ušlo i 45 novoprijavljenih osoba kojima je radni odnos prestao zbog prestanka rada poduzeća ili poslodavca.

Na Zavod je stigla i jedna nezaposlena Puljanka - ekonomistica Marija, koja nam je rekla da je nakon pet godina rada u jednoj tvrtki morala dati otkaz jer više nije dobivala plaću.

- Tvrtka je zapala u probleme i vlasnik nam jednostavno više nije isplaćivao plaću. Najprije je ona bila neredovita, onda smanjena, a na kraju više uopće nije stizala. Imala sam sreću što se sve to događalo pred sezonu i čim sam "ulovila" prvi sezonski posao dala sam otkaz te počela raditi kao sobarica u jednom hotelu, kaže ona. No, i to je bilo kratkog daha i čim je sezona okončala ona je završila na Zavodu. Na svu sreću, zbog neprekinutog radnog odnosa ima pravo na naknadu.

- Upravo sam neki dan dobila rješenje - imam pravo na naknadu do 28. svibnja odnosno 240 dana od dana prestanka radnog odnosa. Prva tri mjeseca dobivat ću oko 1.500 kuna, odnosno 70 posto od prosjeka plaće koju sam dobivala u zadnja tri mjeseca, a nakon toga 50 posto, odnosno nešto manje od 1.200 kuna, veli nam. Dodaje da su joj dosad sa Zavoda ponudili tek jedan posao, i to SMS-om. Radilo se o poslu čistačice u školi u jednom istarskom selu, dosta udaljenom od Pule.

- Naravno da ga nisam dobila, taj je natječaj bio puka formalnost, no svejedno sam se morala javiti jer bi inače izgubila prava na Zavodu, zaključuje. Veli da se nada da će financijski nekako "progurati" zimu, a onda posao opet uloviti u sezoni. Jer sada ga, veli nam, jednostavno nema! (piše Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter