Na biciklističkom maratonu Parenzana 374 biciklista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoč najavama lošeg vremena na nedjeljnom 22. rekreativnom biciklističkom maratonu Parenzana okupila su se 374 biciklista rekreativca iz raznih krajeva Istre, drugih krajeva Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke, a nije ju propustio ni Flavio Ferenac, koji svake godine u rodni kraj na biciklističko druženje dolazi iz Clevelanda u Ohiju.

Popularni biciklistički maraton, koji okuplja ljubitelje bicikla vozio trasom dugoj 46 kilometara, od Vižinade preko Karojbe i Motovuna do Istarskih toplica gdje je organizirana okrjepa, odakle su biciklisti nastavili prema Livadama i preko Ponte Portona uspinjući se u Vižinadu. Na ovoj posljednjoj dionici, odnosno na šest kilometara dugom usponu od Ponte Portona do Vižinade, redovito se vozi natjecateljska, brzinska utrka.

Među pješacima i članovi Udruge slijepih Istre

Osim biciklista na Parenzani su sudjelovali i pješaci, a njih 165 prijavljenih hodalo je rutom dugom 11 kilometara, a vodila je od trga u Vižinadi trasom negdašnje pruge Parenzane do sela Ohnići, gdje ih je na OPG-u Geržinić dočekala okrjepa, nakon koje su lakše nastavili put Božjeg Polja, gdje su u crkvi razgledali freske, a nakon kulturne okrjepe vratili se u Vižinadu. Tako su na ovoj trasi lijepo uklopljene prirodne ljepote, kulturno-povijesna baština, ali i lokalna enogastronomska ponuda. Uz bicikliste i pješake na ovoj je velikoj rekreativnoj fešti sudjelovalo i 37 polaznika vrtića u Vižinadi. Uostalom, mališani su prvi i krenuli, nakon njih startali su pješaci, a potom biciklisti. Među pješacima su bili i članovi Udruge slijepih Istre, čiji predsjednik Zlatko Kuftić kaže kako su ovakva druženja dobra za njihove članove, ponajprije zbog boravka u prirodi, ali i druženja.

Najstariji sudionik Silvano Barbić rođen 1939. godine

Nakon više od dva sata vožnje prvi je na cilj stigao Andrea Đurđević, za njim je ciljem prošao Antonio Stanko Petković, a treći je bio Robert Radojković. Preostali 371 sudionik je "kapao" još više od pola sata nakon njih. Među njima su bile tri najuspješnije žene Kristina Valjak, Rahela Černeka Jacin i Matea Močibob u ukupnom poretku i Elfriede Wurzbacher, Kristina Radovan i Ivanka Brenko u kategoriji žena iznad 40 godina. U ostalim kategorijama najuspješniji bili su: Paolo Baldaš, Deni Erik i Diego Žužić u kategoriji do 19 godina, Antonio Stanko Perković, Aleksandar Pršo i Jasmin Bećirević u kategoriji od 20 do 29 godina, zatim Andrea Đurđević, Robert Radojković i Marko Mahne u kategoriji od 30 do 49 godina, te Boris Demark, Norbert Beinhamer i Robert Hrelja u kategoriji od 50 do 69 godina. U kategoriji starijih od 70 godina bio je Bruno Kotiga, a Silvano Barbić rođen 1939. bio je najstariji sudionik 22. biciklističkog maratona Parenzana.

Biciklisti su startali po oblačnom vremenu, a između oblaka povremeno je provirivalo sunce, što je nagoviještalo vrijeme ugodno za vožnju. Sve je, po ugodnom vremenu teklo do izlaska iz Livada. Na ravnici uz Mirnu, odličnoj trasi za rekreativni spust, nebo se zamračilo, a iz tamnih oblaka slila se kiša koju je na jednom dijelu nakratko zamijenila tuča. Praćeni kišom, koja je povremeno prelazila u pljuskove biciklisti su stigli i do cilja. Dakako bilo je i onih koji su odustajali, ali sve u svemu većina ih je prošla kroz cilj.

Na kraju su se svi zajedno našli u sportskoj dvorani osnovne škole u Vižinadi na zajedničkom objedu, a potom druženju uz prepričavanje događaja na ovoj zbog kiše pomalo neobičnoj Parenzani. Nakon što je pobjednicima uručio medalje i nagrade Marko Ferenac, načelnik općine Vižinada i predsjednik Turističke zajednice Općine Vižinada koje organiziraju Parenzanu zahvalio je svim sudionicima uvjeren da će ih se iduće godina, očekujući bolje vrijeme biti mnogo više.

Uz čašicu terana Parenzana je veselija

Pobjednik Andrea Đurđević iz Marušića, član MTB kluba Grožnjan zadovoljan je plasmanom i osvojenim nagradama, Dodajući kako utrka za njega nije bila teška, ali je zbog kiše bila neugodna. No, to je, ta nepredvidivost, draž takvih susreta i natjecanja. Najuspješnija žena Kristina Valjak dolazi iz Zagreba. Mnogo je slušala o Parenzani, a budući da je ovih dana na odmoru u Istri nije mogla izostaviti ovo biciklističko druženje. Njoj je, kaže, sve bilo odlično, nije ju smetala ni kiša, ni mokra cesta. Sve je, dodaje, bilo super i jako je sretna zbog nagrade i uvjerena je kako će doći i iduće godine. Pazinac Silvano Barbić unazad nekoliko godina ne propušta Parenzanu. Godine mu nimalo ne smetaju, trudi se koliko je god to moguće održavati kondiciju, ali teško bi kaže sve to podnosio da uz to ne uživa u teranu. Utrka je, priznaje bila dosta teška, a na cilj je došao sav mokar, ali uz dobro društvo i čašicu terana Parenzana je uvijek ljepša i veselija. (Mirjan RIMANIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter