Na Barbanštini šteta od 6 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Župan Ivan Jakovcic proglasio je elementarnu nepogodu za podrucje Opcine Barban, prouzrokovanu dugotrajnom sušom. To je podrucje od travnja do rujna bilo izloženo suši koja je oštetila sve usjeve, osobito vinograde, žitarice, voce i povrce, masline, djetelinu i sijeno.

Utvrdeno je da šteta iznosi oko šest milijuna kuna, a buduci da je opcinski proracun lani ostvaren u iznosu od 6,95 milijuna kuna, ispunjen je uvjet iz Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda prema kojem ukupna izravna šteta za proglašenje elementarne nepogode mora biti veca od 20 posto vrijednosti proracuna jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu.

Prvu procjenu obilaskom terena obavilo je Opcinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na zahtjev nacelnika Opcine Barban Denisa Kontošica. Obišli su vinograde, maslinike, nasade voca i povrca te drugih poljoprivrednih kultura i krmnog bilja. Štetu od suše i njene posljedice ce, u suradnji s opcinskim, sad procijeniti i Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Nakon toga, cjelovito izvješce i elaborat o štetama dostavit ce županu i Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, s prijedlogom mjera za uklanjanje i ublažavanje posljedica. Opcina je podnijela zahtjev za proglašenje elementarne nepogode u utorak, 20. rujna te je župan udovoljio njihovoj molbi dva dana kasnije.

Župan je nedavno proglasio elementarnu nepogodu zbog suše i za podrucje Grada Vodnjana. (P. L.)


Podijeli: Facebook Twiter