Na Barbanštini koze pobrstile grojze

snimio M. MIJOŠEK
snimio M. MIJOŠEK

Nakon dugotrajne suše, koja je uništila mnoge poljoprivredne kulture na njihovim njivama, mještane barbanskih sela na potezu od Orihi do Grandići zatekla je još jedna nevolja. Stado koza koje nekontrolirano pase ovim područjem pa zalazi i u njive oko Križice, nedaleko od Petehi, pobrstilo je vinograde koji su se taman počeli oporavljati nakon nedavnih kiša i puniti se grozdovima.

- To su koze od onega Marija Pausa iz Orihi, on se vajk brani i kaže da nisu, ali su ga ljudi vidili. Sve bi bilo u redu da hi on pazi, ali ne! On hi pušti slobodno da gredu posvuda, a tako se blago ne čuva, nego samo dela štetu. U trećem misecu su nan žito pobrstile, a sada najmanje nekoliko redi brajde. Nikad do sada nisu takovu štetu napravile, to je da te duša boli, kaže nam Milena Ljubić iz Grandići pokazujući nam svoj vinograd.

U mekanoj zemlji još su vidljivi tragovi papaka i brabonjci koza, a među redovima na svakom koraku leže otrgnuti i napola pojedeni grozdovi. Na prvim su redovima pobrstile i grožđe i listove loze. Naša sugovornica nam kaže da se ovdašnji mještani već godinama žale na nesmotrenog stočara, zbrajaju štete na svojim nasadima i obraćaju se za pomoć na razne adrese, ali im do sada nitko nije pomogao. U policiji, kažu mještani, već jako dobro znaju za Pausa, protiv kojeg imaju oko 80 prijava, no njihov je savjet uvijek isti: podignite privatnu tužbu. A za to, vele, malo tko ima živaca i novca. Zbog ovakvih su se događaja i nemoći koju osjećaju jer im nitko ne želi pomoći neki mještani odlučili sami suočiti s Pausom i zaprijetiti mu, nakon čega je ipak počeo držati koze podalje od njihovih njiva.

- Sjećam se kad je tek uzeja koze, ima hi je možda pet, šest, i svuda je hodija s njima, pak smo govorili kako su lipe i drage. Ali, pokle mu se to nakotilo i on više ne vodi računa o njima nego hi pušti kako breke da gredu same i da se same vraćaju doma, a one sve kuda gredu čine samo štetu. Tuda prolaze i ovčari, ali oni uvijek paze svoje blago, i ne more se reči da to nije bija on kad samo on ima tolike koze. Moj nećak ih je vidija u subotu i potjera hi je van, a kad nan je reka ča je bilo, bože mili, mislila san da će mi muž doživit infarkt, priča nam još uvijek potresena Milena Ljubić.

Marija Pausa za obilaska terena zbog ovog slučaja nismo zatekli kod kuće, a ne posjeduje telefon. (Piše P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter