Na Barbanštini izvanredni turistički rezultati

(Arhiva)
(Arhiva)

Na području Općine Barban u prvih je devet mjeseci ostvareno 82.680 noćenja, što je čak 21 posto više nego u istom razdoblju lani Istodobno je zabilježeno 9.354 dolazaka, 23 posto više nego lani. Prema riječima Denisa Kontošića, općinskog načelnika i predsjednika Turističke zajednice Općine Barban, ove brojke kazuju da je riječ o rekordnoj turističkoj godini . Naime, već u prvih devet mjeseci premašena je čitava 2015. godina kada je ostvareno 69.583 noćenja i 7.864 dolazaka. 

- Ove je godine dobru sezonu najavio odličan rezultat noćenja u svibnju koji je nadmašio lanjsko razdoblje za čak 42 posto. U lipnju je ostvareno 31 posto više noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je srpanj bio u plusu od značajnih 29 posto, rekao je Kontošić. I dolasci bilježe rekorde, pa ih je tako u lipnju bilo 46 posto više nego lani, u srpnju 45 posto više, dok rujan bilježi plus od 36 posto. 

Na području općine Barban trenutno je registrirano 178 iznajmljivača s 1.454 turistička kreveta u 245 objekta seoskog domaćinstva. Broj kreveta povećan je za 18 posto u odnosu na lani, kada ih je bilo 1.232. U odnosu na prošlu godinu povećan je i broj iznajmljivača sa 157 na 178 (rast od 13,4 posto), kao i broj smještajnih jedinica, s 219 na 245 (plus 12 posto). 

Komentirajući ovako visok rast noćenja i dolazaka, Kontošić navodi da se na području ove općine svake godine ostvari 10.000 noćenja više, i to već nekoliko sezona zaredom.   

- Dio smo istarskog poluotoka, a koji je sam po sebi oduvijek privlačan za boravak i odmor. Barbanština je dio čarobnog mozaika istarske ljepote, pravi zeleni raj i oaza mira, koja se u proteklih deset godina uspjela odlično pozicionirati. Kod nas se Europljani rado dolaze odmarati, osloboditi poslovnog stresa, napuniti se pravom energijom do iduće godine. Prednost boravka na našem području je u tome što smo udaljeni od ljetnih gužvi, a opet smo blizu svega. Gosti to znaju i rado nam se vraćaju. Najveći dio naših kuća za odmor je jako dobro uređen, s bazenima i velikim okućnicama, dječjim igralištima i sportskim terenima, a more, koje našim gostima nije na prvome mjestu, udaljeno je pola sata vožnje.

Imamo i svoje more u Raškom zaljevu, Barbansku rivijeru, na kojoj ljeti organiziramo regatu, a uskoro planiramo početi uređivati plaže i šetališta, kaže Kontošić te napominje da se od 2002. godine do danas barbanska destinacija uspjela razviti do razine prepoznatljivosti. 

- Barban danas nije više nepoznat. Rado nam dolaze Nijemci, Austrijanci, Nizozemci, Švicarci i svi ostali Europljani. U početku smo poticali razvoj seoskog turizma i trudili se uvjeriti ljude da urede stare kuće jer će stranci rado dolaziti u naša sela. Nakon početne skepse, razvoj je krenuo vrlo intenzivno, pa smo unatrag pet, šest godina počeli govoriti samo o podizanju kvalitete smještaja, kaže Kontošić. 

Broj objekata i ležajeva povećavao se svake godine. Općina je istovremeno uređivala pješačke, biciklističke i konjičke staze, vidikovce i odmorišta, razvijala nove zabavne programe, te podržavala razvoj konjičkog i adrenalinskog sporta, team-building programe u cjelogodišnjem razdoblju. 

- Poticali smo i podržavali naše ugostitelje koji su podigli kvalitetu svoje ponude i usluga i danas su spremni prihvatiti sve naše goste, ali i goste sa šireg područja. Trud se isplatio. Sela su nam danas uređena, nema kuća srušenih krovova. Kuće se i dalje uređuju i grade se nove. Svatko tu mora pronaći svoju računicu, iznajmljivači i ugostitelji. Dio smo velikog europskog prostora i turističkog tržišta na kojem će uvijek postojati želja za boravkom na ugodnim i lijepim, antistresnim i zdravim prostorima, a mi smo upravo takvi. Mislim da imamo velike prilike i mogućnosti, klimatske i položajne, za razvoj zdravstvenog turizma. Općina Barban i njezina turistička zajednica će i dalje činiti posebne napore za uređenje prateće infrastrukture (staze, odmorišta, plaže, turistička signalizacija), ali i poticati daljnje podizanje kvalitete smještaja i ponude našim gostima, napominje Kontošić. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter