Na Antenalu nauticka luka i suha marina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uredenja grada Novigrada, koji ce odrediti turisticku buducnost kamenoloma Antenal, predstavili su pred svega nekoliko zainteresiranih gradana, predstavnici Lucke uprave Umag-Novigrad, novigradskih zelenih i gradskih tijela, voditelj izrade iz pulskog Urbisa 72 Nenad Novkovic i procelnica gradskog Odjela za komunalni sustav i prostorno uredenje Sandra Rugani Kukuljan.

Radi se o površini od 39,7 hektara u zašticenom obalnom podrucju cije korištenje regulira Zakon o prostornom uredenju i gradnji. Od toga je 24,88 hektara predvideno za luku posebne namjene - luku nautickog turizma i suhu marinu s od 1.000 do 1.500 suhih vezova i od 200 do 350 tranzitnih vezova u moru. Na luku otvorenu za javni promet, odnosi se 8,18 hektara, 5 hektara je na zapadnom rubu namijenjeno za hotel i turisticko naselje, odnosno vile s ukupno najviše 400 postelja te 1,65 hektara za centar vodenih sportova. Najmanje polovica smještajnih kapaciteta predvidena je u hotelu.

Kamenolom je trenutno u fazi sanacije i PPU-om nije dozvoljen nastavak eksploatacije kamena, a procelnica je naglasila da je za koncesiju za ekstrakciju radi privodenja prostora turistickoj namjeni neophodna lokacijska dozvola koja se izdaje na temelju prostornih planova. Koncesija obavljanja lucke djelatnosti, odnosno prijevoza kamena brodovima, istjece krajem godine. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter