Na Wall Streetu se očekuje oprezno trgovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje jer su cijene dionica porasle šest tjedana zaredom, dok je američka središnja banka najavila povećanje kamata do kraja godine.

Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 1,4 posto, na 17.910 bodova, dok je S&P 500 porastao 1 posto, na 2.099 bodova, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 5.147 bodova. To je bio već šesti tjedan zaredom kako su ti indeksi porasli.

No, od prošle srijede, kada je predsjednica Feda Janet Yellen kazala da je u prosincu moguće povećanje ključnih kamatnih stopa na Wall Streetu se trgovalo oprezno.

Fed očekuje nastavak oporavka američkog gospodarstva, a ako to potvrde budući makroekonomski pokazatelji, moguće je povećanje kamata u prosincu, kazala je Yellen u izvješću Kongresu.

 A u petak je objavljeno da je u SAD-u u listopadu otvorena 271.000 novih radnih mjesta, znatno više od očekivanih 180.000 i najviše od prosinca prošle godine. Pritom je stopa nezaposlenosti pala s 5,1 na 5,0 posto, najnižu razinu u sedam i pol godina.

To je, dakako, povećalo izglede da će američka središnja banka, po prvi puta od 2006. godine, uskoro povećati kamate.

Nakon izvješća o zapošljavanju, kretanje američkih terminskih kamatnih stopa pokazuje da trgovci smatraju da postoji 70 posto šansi da će Fed u prosincu povećati kamate, dok su prije izvješća izgledi za to iznosili 58 posto.

Povećanje kamata ne utječe pozitivno na tržišta dionica, no nastavi li se niz pozitivnih izvješća, bit će jasno da je američko gospodarstvo dovoljno čvrsto da izdrži povećanje cijene novca.

Podršku tržištu pružili su i solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija, koji nisu impresivni, ali ni razočaravajući.

Ovoga će tjedna, pak, u fokusu ulagača biti izvješća trgovačkih lanaca, kao što su Macy's, Nordstrom, J.C. Penney....

 Očekuju se dobri rezultati, s obzirom da niske cijene goriva omogućuju veću potrošnju Amerikanaca na druge proizvode, a poboljšanja na tržištu rada također potiču potrošnju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter