Na Wall Streetu cijene dionica oštro pale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica oštro pale jer je Fedovo obrazloženje odgode povećanja kamatnih stopa izazvalo strahovanja od negativnog utjecaja slabosti svjetskog gospodarstva na poslovanje američkih kompanija.

Dow Jones potonuo je 289 bodova, ili 1,74 posto, na 16.384 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,61 posto, na 1.958 bodova, a Nasdaq indeks 1,36 posto, na 4.827 bodova. Svih 30 dionica iz sastava Dow Jones indeksa jučer je izgubilo na vrijednosti, a u minusu je završilo i svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Najviše je, 2,6 posto, pao energetski sektor, nakon oštrog pada cijena nafte, a kako su pale i cijene ostalih sirovina, pod snažnim pritiskom našao se i rudarski sektor, koji je skliznuo više od 2 posto. Posljedica je to strahovanja ulagača od posljedica usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, ponajviše kineskog.

Nesigurnost po pitanju razvoja situacije u globalnom gospodarstvu jedan je od razloga, poručila je u četvrtak američka središnja banka, zbog koje je odgođeno povećanje kamata u SAD-u. Osim zbog nesigurnosti u vezi globalnog gospodarstva, Fed je ostavio ključne kamate nepromijenjene na rekordno niskoj razini od oko nula posto zbog nestabilnosti financijskih tržišta i niske inflacije. Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, usporavanje njezina rasta izaziva bojazni od pada potražnje za sirovinama, pa su njihove cijene pod snažnim pritiskom već više od godinu dana. Zbog toga, pak, jačaju deflacijski pritisci u svijetu.

"Fed je u četvrtak pokazao da je zabrinut zbog mogućeg negativnog utjecaja gospodarstava u svijetu na američko. Upozorio je, također, na nisku razinu inflacije, a mogućnost deflacije nije dobra za tržište. Deflacija je loša vijest za zarade kompanija i to je potaknulo pad cijena dionica", objašnjava Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management. Uz to, čelnici Feda poručili su i da je moguće povećanje kamata do kraja ove godine, što će ovisiti ne samo o domaćim makroekonomskim pokazateljima, nego i o razvoju situacije u globalnom gospodarstvu, posebice kineskom. Riječju, sve nesigurnosti koje su na tržištu vladale uoči sjednice Feda prisutne su i nakon poruka iz središnje banke, pa će u idućem razdoblju biti nastavljena nagađanja kada će Fed povećati kamate - u listopadu ili prosincu. A zbog toga se, kažu analitičari, očekuje nesigurno trgovanje.

Zbog pada u posljednja dva dana, na Wall Streetu su vodeći indeksi izgubili sve dobitke od početka tjedna. Tako je u cijelom tjednu Dow Jones izgubio 0,3, a S&P 500 indeks 0,1 posto. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,1 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,34 posto, na 6.104 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,06 posto, na 9.916 bodova, a pariški CAC 2,56 posto, na 4.535 bodova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter