Na Alci najtopliji pljesak veleposlaniku Turske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski veleposlanik u Hrvatskoj Burak Ozugergin danas je u Sinju izjavio da je zadovoljan što je nazočan na ovogodišnjoj Sinjskoj alci.

"Prošlost je prošlost. U današnje vrijeme smo vrlo bliski. Danas nisam tu zbog rata i vojske već zbog kulture. Zadovoljan sam što sam tu", kazao je turski veleposlanik nakon upita novinara kako se osjeća u Sinju s obzirom na daleku 1715. kad je bitka za grad Sinj završila porazom turske vojske. 

U pozdravnoj riječi alkarskog vojvode Ante Vučića na početku današnje Alke okupljeni su najvećim pljeskom pozdravili upravo turskog veleposlanika.  Vučić je istaknuo kako je to prvi put u 300 godina da je predstavnik Turske među Sinjanima.

Pokrovitelj ovogodišnje Sinjske alke, predsjednik Ivo Josipović izjavio je novinarima da dolazak turskog veleposlanika pokazuje da imamo dobre odnose s Turskom.

Inače, Alen Filipović Grčić slavodobitnik je ovogodišnje 297. Sinjske alke, koju je osvojio s ukupno 10 punata nakon pripetavanja s Dušanom Ivandićem.

Za slavodobitnika današnje 297. Alke natjecalo se 16 kopljanika, a utrku su, uz druge uglednike i goste, pratili i predsjednik Republike Ivo Josipović, Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Hrvatskog sabora Josip Leko, Nenad Stazić i Tomislav Čuljak, te prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter