Na 11. Crofishu čak 82 izlagača


Izuzetno nam je drago što Udruženje obrtnika drugi put u Poreču organizira međunarodni ribarski sajam Crofish. Sajam, jedanaesti po redu, bit će svečano otvoren ovog četvrtka, 26. listopada, u 12 sati i trajat će sve do subote. Lani smo izgradili temelje, a ove godine i dodatno podigli ljestvicu očekivanja, pa sam stoga uvjeren da će svi posjetitelji naći nešto za sebe, nešto za razgledati, nešto za okusiti i naravno nešto za kupiti. Bile su to uvodne riječi tajnika porečkog Udruženja obrtnika Roberta Velenika na danas održanoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljena ova značajna manifestacija, a na kojoj su prisustvovali i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, direktor sajma Roberto Momić te predstavnik Istarske županije zadužen za ribarstvo Graciano Prekalj.

Kako je naglasio Velenik prošle godine sajam je posjetilo tri tisuće posjetitelja, a ove godine očekuje se da će se ta brojka i udvostručiti, a razlog tomu je vrlo jednostavan - tijekom sajma održat će se čitav niz popratnih manifestacija i događaja koji će sigurno privući veliki broj posjetitelja. Bit će tu zanimljivih predavanja, radionica, besplatnih degustacija, a održati će se i Kup Istre - natjecanje u podvodnom ribolovu, kao i regata Crofish jedriličarskoga kluba Horizont u uvali Peškera.

Preuzevši riječ od svojeg kolege, Momić je u nastavku prisutnim predstavnicima medija obrazložio da će sajam održati se na 2.500 četvornih metara unutarnjeg i 700 četvornih metara vanjskog izložbenog prostora, a na njemu će se ukupno predstaviti 82 izlagača s još 30-ak suizlagača koji će ujedno predstaviti više od 270 poznatih svjetskih brendova. Glavni cilj, rekao je Momić, bio je na jednome mjestu omogućiti okupljanje i predstavljanje svih zainteresiranih gospodarskih subjekata iz djelatnosti ribarstva, akvakulture i sportskog ribolova Republike Hrvatske, ali i susjednih država, a sve u ozračju međunarodne i međuregionalne suradnje kao važnog činitelja razvoja, pa će tako svoje proizvode izlagati predstavnici iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Islanda i Španjlske.

Prekalj je rekao da na sajam dolaze i predstavnici triju talijanskih regija, i to Emilie Romagne, Veneta i Friuli Venezia Gulia, a sa tim izuzetnim parterima raspravljati će se i prekograničnoj suradnji ali i ostaloj problematici na području ribarstva. Također spomenuo da će održati se i specijalizirana predavanja i rasprave poput plana upravljanja malom ribom i mogućem smanjenju ribolovnih kvota. Bit će govora i o provedbi mjera Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo do 2020. godine, o zakonima, i slično.

Gradonačelnik Peršurić zahvalio je organizatorima što je ova manifestacija postala tradicionalna, jer time se zaokružuju i ostale sajmene manifestacije, pa Poreč postaje i po tim vrijednosti nadaleko poznat. Obzirom da se svi sajmovi od Promohotela do Vinistre dešavaju van turističke sezone, time se na neki način i povećava broj dolazaka gostiju, što je svakako značajno za ovaj Grad. Usto je naglasio kako će Poreč i nadalje za takve i slične manifestacije pružati sve moguće potpore kao i sada ustupanjem dvorane Žatika.

Na kraju je rečeno kako će ovogodišnje izdanje Crofisha dodatno biti obogaćeno i mirisima i okusima mora, kao i morskih delicija. Kroz sve dane trajanja manifestacije vrhunski će chefovi za posjetitelje pripremati jela spravljena od riba i školjaka, pa će zainteresirani gurmani i zaljubljenici mora moći okusiti i pomalo neobične i zaboravljene specijalitete.

Sajam ribarstva, akvakulture i sportskog ribolova organiziran od strane Udruženja obrtnika Poreč i ove će godine biti održan uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Istarske županije, ali i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. (I. GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter