NY Times: Haaške presude daleko od pravde

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Živio sam u gradu u Bosni gdje su odsječene glave zarobljenih muslimana bile izložene na tržnici", najdramatičniji je dio današnjeg komentara Davida Harlanda o hrvatskim zločinima kojima je svjedočio tijekom rata devedesetih godina na Balkanu, objavljenog na portalu New York Timesa i u današnjem tiskanom izdanju International Herald Tribunea (globalno izdanje New York Timesa). Harlandov tekst objavljen je u rubrici komentara vanjskih suradnika, pod naslovom "Selektivna pravda za Balkan".

Harland smatra da je sve što se dogodilo na Haaškom tribunalu posljednjih tjedana, a referira se na oslobođenje Ramusha Haradinaja te "dvojice generala koji su vodili Hrvatsku do pobjede protiv Srba", daleko od pravde. "Promatrači na Balkanu će to protumačiti kao nastavak rata pravnim sredstvima: sa SAD-om, Njemačkom i drugim zapadnim silama na jednoj, a Srbijom na drugoj strani".

Rezultat svega će, po Harlandu, biti "upravo suprotan onom za što je ICTY stvoren - pojačat će najgore političke instinkte među građanima biše Jugoslavije: kompleks progona kod Srba, trijumfalizam Hrvata, osjećaj žrtve kod bosanskih muslimana, opravdanje nastojanja kosovskih Albanaca za rasnom čistoćom".

Harland je je bio na prostorima bivše Jugoslavije za vrijeme rata i kaže kako nema sumnje da su Srbi počinili mnoge od najgorih ratnih zločina te kako nema nikakve sućuti prema optuženim Srbima. Štoviše, svjedočio je pred Haagom kao svjedok optužbe u slučajevima protiv Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. "No, nisu samo Srbi radili zločine", kaže, zaključujući da za srpske žrtve zločina i etničkog čišćenja nitko dosad nije osuđen, a čini se da nitko neće ni biti.

"Svojim sam očima vidio desetke i desetke tisuća srpskih civila kako bježe iz Hrvatske nakon ofenzive 1995. godine kojom je završio rat. Ako osumnjičeni generali nisu bili krivi za ovo etničko čišćenje, netko jest - netko tko će vjerojatno ostati slobodan", piše Harland u svom komentaru i dodaje da je svjedočio iživljavanjima Hrvata nad Mostarom. Prozvao je i bosanske muslimane, zbog njihovih kompromitirajućih veza s džihadističkim pokretom, zbog toga što su primili "barem troje ljudi koji su kasnije igrali ključne uloge u napadima na SAD 11. rujna 2001. godine". Svjedočio je i muslimanskim zločinima nad hrvatskim civilima u Lašvanskoj dolini. Što se tiče Kosova, tamo je, po Harlandu, počinjeno najekstremnije etničko čišćenje Srba i Roma od strane Albanaca.

"Skoro svi prijatelji Zapada na Haaškom sudu su oslobođeni, skoro svim Srbima je utvrđena krivnja. Ovi rezultati ne odražavaju stvaran odnos počinjenih zločina", piše Harland. (Piše Jasmin KLARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter