N. Mimica u utorak pred Europskim parlamentom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski kandidat za povjerenika Europske komisije Neven Mimica pozvan je na saslušanje u utorak pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, koji će nakon toga dati svoje ocjene o kvalificiranosti kandidata za člana kolegija i povjerenika za resor koji treba preuzeti.

Hrvatska Vlada kandidirala je Mimicu za povjerenika 25. travnja, a isti dan predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prihvatio je tu kandidaturu i Mimici dodijelio resor zaštite potrošača.

Dolaskom novog povjerenika sadašnji resor zdravlja i zaštite potrošača, kojem je na čelu malteški povjerenik Tonio Borg, dijeli se na dva dijela - zdravlje, kojem na čelu ostaje Borg, i zaštita potrošača. Hrvatski povjerenik preuzima dužnost od dana pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, 1. srpnja 2013., a obnašat će je do isteka mandata ove Komisije 31. listopada 2014.

Mimica će biti saslušan pred Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, zajedno s pridruženim Odborom za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane. Na početku saslušanja, koje bi trebalo trajati oko tri sata, Mimica će dati uvodnu izjavu, nakon koje će mu zastupnici postavljati pitanja. Na kraju saslušanja kandidat daje zaključnu izjavu.

Mimica je Europskom parlamentu već predao svoj životopis i izjavu o financijskim interesima te odgovore na pet pitanja koje mu je EP dostavio u pisanom obliku. U srijedu, dan poslije saslušanja, predsjednici dvaju odbora donijet će svoju ocjenu Mimičina nastupa i uputiti ga Konferenciji predsjednika, koju čine predsjednici svih zastupničkih klubova u Europskom parlamentu.

To će tijelo dati svoju ocjenu u četvrtak, 6. lipnja, a tjedan poslije, 12. lipnja, o novom povjereniku glasovat će cijeli Europski parlament na plenarnoj sjednici.

Povjerenika imenuje Vijeće EU-a kvalificiranom većinom uz suglasnost predsjednika Europske komisije, dok je mišljenje Europskog parlamenta savjetodavno. Europski parlament zajedno s Vijećem odlučuje o imenovanju cijele Komisije, ali za pojedinačne članove Komisije daje samo neobvezujuće mišljenje, iako je teško očekivati da bi Vijeće imenovalo povjerenika mimo volje Parlamenta.

Pitanja zastupnika uglavnom se odnose na resor za koji je kandidat imenovan, na njegove planove i prioritete u tom području, ali slobodni su pitati što god žele. Od kandidata se očekuje kompetetnost za resor koji će pokrivati, neovisnost, dobre komunikacijske vještine i privrženost Europskoj uniji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter