N. Kuftić predsjednik hrvatskog saveza eko proizvođača

Inicijator i predsjednik Saveza - Nenad Kuftić, iz udruge Istarski Eko Proizvod (IEP) (Milivoj MIJOŠEK)
Inicijator i predsjednik Saveza - Nenad Kuftić, iz udruge Istarski Eko Proizvod (IEP) (Milivoj MIJOŠEK)

U mjesnom odboru Buzin kraj Zagreba održana je Osnivačka skupština Saveza udruga ekoloških proizvođača, čiji su osnivači predstavnici i delegati deset udruga ekoloških proizvođača, koji zajedno okupljaju 177 proizvođača upisanih u upisnik ekoloških proizvođača Ministarstva poljoprivrede Hrvatske. Oni su najvećim dijelom obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave isključivo ekološkim uzgojem poljoprivrednih proizvoda.

Inicijativa stara dvije godine

Za predsjednika Saveza izabran je marčanski eko poljoprivrednik Nenad Kuftić, iz udruge Istarski Eko Proizvod (IEP), a upravni odbor, uz predsjednika sačinjavaju Željko Iličić, iz udruge Stolisnik iz Zagreba; Vesna Rožić Šibić, iz udruge Eko Dalmacija koja pokriva četiri dalmatinske županije; Robert Poturica, iz udruge EKOP Karlovac; Ivan Veselić. iz udruge Izvor iz Sisačko-moslavačke županije; Alma Mihaljević, iz udruge Eko Dunav iz Dalja te Željko Šakić, iz udruge Eko Kultura iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kako doznajemo, inicijativu za pokretanje saveza pokrenuli su još prije dvije godine upravo Kuftić, iz IEPa i Sunčana Pešak, iz udruge ZMAG i dugo su trajale pripreme i dogovori do konačnog formiranja saveza. Također je pokrenuta inicijativa za osnivanje novih udruga ekoloških proizvođača u Ličko-senjskoj županiji, Brodsko-posavskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje će se po osnivanju pridružiti savezu, a iz saveza pozivaju i ostale udruge ekoloških proizvođača da im se pridruže.

Pazi što jedeš do zdravlja

- Potreba za osnivanjem saveza ekoloških proizvođača je bila velika. Od promocije i zaštite ekoloških proizvoda, do očuvanja vjerodostojnosti ekoloških proizvoda i zaštite potrošača, provođenja zajedničke politike i sudjelovanje u donošenju zakonskih prijedloga i akata koji su u interesu ekoloških proizvođača i OPG-ova. Savez će također raditi na razvoju tržišta, osnivanju i umrežavanju ekoloških tržnica po cijeloj Hrvatskoj, jačanju ruralnog razvoja i razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te poticanju deficitarne povrtlarske, voćarske i prerađivačke proizvodnje, pojasnio je Kuftić, te dodao da su članice Saveza i do sada imale jako dobru međuregionalnu suradnju i aktivnosti u edukaciji, promociji i zaštiti ekološke proizvodnje.

Kuftić je tako podsjetio da su do sada održani ekološki sajmovi Pazi što jedeš u Puli i Ekokulturom do zdravlja u Čazmi, te su pokrenute ekološke tržnice u Puli, Rovinju, Višnjanu, Osijeku, Rijeci i Zaprešiću, a radilo se i na razvoju tržišta i potrošnje ekološke hrane u suradnji s potrošačima u Solidarnim ekološkim grupama. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter