MZOS: Prosvjetarima isplata naknada u siječnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odgovorilo je danas sindikatima prosvjete da im ne može isplatiti naknadu za prijevoz i prekovremene sate do kraja prosinca, pa je isplata odgođena za 20 dana, odnosno za prvi tjedan siječnja.

Naknada za prijevoz neće biti isplaćena ni zaposlenicima Ministarstva, agencija u sustavu obrazovanja i znanosti, visokim učilištima, niti institutima, kojima se prekovremeni sati već odavno ne isplaćuju, navodi se u priopćenju.

Djeci svih zaposlenika u sustavu obrazovanja i znanosti koja ostvaruju pravo na dar za djecu bit će u pojedinačnom iznosu od 500 kuna isplaćen u prosincu, najavljuju iz Ministarstva.

Kako se radi o ukupnom iznosu od oko 23 milijuna kuna koji je identičan mjesečnom trošku naknade za prijevoz, Ministarstvo je odlučilo u isplati troškova dati prednost djeci s obzirom na činjenicu da će troškovi prijevoza biti namireni u prvom tjednu siječnja te nitko neće biti zakinut za svoja prava.

"U svjetlu negativnih makroekonomskih kretanja, u izmjenama i dopunama Državnog proračuna za 2013. godinu Ministarstvu znanosti, obrazovanju i sporta odobreno je povećanje rashoda za 580 milijuna kuna. Uz dodatne uštede koje je Ministarstvo iskazalo na ostalim rashodima, u iznosu od 102 milijuna kuna, osiguran je novac za isplatu plaće svim zaposlenicima u sustavu znanosti i obrazovanja za mjesec studeni s isplatom u prosincu", podsjećaju iz Ministarstva.

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod pozvao je danas premijera Zorana Milanovića da Vlada na sjednici u četvrtak donese odluku da se zaposlenicima u osnovnom i srednjem školstvu iz proračunske pričuve isplate troškovi prijevoza na posao.

Jovanoviću su tužbama zaprijetila dva sindikata osnovnog i srednjeg školstva. Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske poručili su mu da, ako odmah ne isplati troškove prijevoza i prekovremenog rada za prosinac, može očekivati masovne tužbe i kaznenu prijavu.
 

Sindikalne središnjice pozivaju Vladu da iz pričuve isplati prijevoz prosvjetarima
Sindikalne središnjice pozvale su danas Vladu da na idućoj sjednici iz proračunske pričuve isplati naknade za prijevoz zaposlenicima u školama.

Unatoč činjenici da se naknada za prijevoz zaposlenicima mora isplatiti unaprijed, dakle zadnjeg dana u mjesecu za sljedeći mjesec, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović obavijestio je 2. prosinca škole da će naknada biti isplaćena sa zakašnjenjem, odnosno u siječnju 2014., upozoravaju u priopćenju središnjice

Smanjenje prosinačkih plaća zaposlenima u prosvjeti, neisplata njihovih troškova prijevoza na posao i s posla, te dodataka za smjenski, dvokratni i prekovremeni rad predstavlja grubo kršenje čak triju važećih kolektivnih ugovora - Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama i Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama.

Ujedno, prema Kaznenome zakonu, neisplata plaće ili dijela plaće je i kazneno djelo, upozoravaju središnjice. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter