MZOS negira ukidanje dodatka na magisterij i doktorat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na tekst objavljen na web stranici Nezavisnog  sindikata znanosti i visokog obrazovanja, u kojem se tvrdi da se ukidaju naknade za magisterije i doktorate zaposlenima u sustavu obrazovanja i znanosti, reagiralo je nadležno Ministarstvo Željka Jovanovića, koje to demantira.

- Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja na svojim web stranicama objavio je samo pojedine, iz konteksta izvučene, prijedloge Izmjena i dopuna granskog Kolektivnog ugovora za znanost i visoko školstvo, no Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poslalo je Ministarstvu rada i mirovinskog sustava prijedlog tih izmjena tek kao platformu za početak pregovora sa sindikatom. Time Ministarstvo ni na koji način ne želi prejudicirati konačna rješenja koja će biti rezultat pregovora socijalnih partnera - navodi se u priopćenju.

Ministarstvo je u svom prijedlogu ukazalo na neke odredbe važećeg GKU-a koje dio djelatnika u sustavu stavljaju u nepovoljniji položaj. Primjerice, nepravednim smatramo odredbe koje stavljaju  veći naglasak na broj godina staža  u odnosu na složenost poslova i još važnije na rezultate koje postižu zaposlenici. Također, nelogičnim smatramo odredbe koje stavljaju veći naglasak na dodatke na plaću zaposlenika koji rade u posebnim uvjetima, u odnosu na mjere kojima se regulira zaštita zaposlenika na radu.

Posebice upitnim smatramo odredbe  prema kojima je Ministarstvo svaki mjesec Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja dužno isplatiti 23,5 bruto plaće za rad sindikalnih vijećnika, što na godišnjoj razini iznosi gotovo 2,5 milijuna kuna.Što se tiče dodatka na magisterij i doktorat znanosti, on je utvrđen Temeljnim kolektivnim ugovorom pa ne stoji tvrdnja Sindikata  kako Ministarstvo ukida ta prava. Radi se, naime, samo o usklađivanju GKU-a s TKU-om, a stav je Ministarstva kako nema razloga da se odredbe koje su već utvrđene TKU-om prepisuju u Granski kolektivni ugovor, stoji u priopćenju.

Iz MZOS-a ističu i kako se sindikat nije odazvao pozivu Ministarstva na inicijalni sastanak na kojem je trebao biti potpisan Protokol o početku pregovora.  (T. TOMIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter