MVPEI upozorava: Epidemija denga groznice u Portugalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je danas sve hrvatske državljane koji putuju u Portugal na pojačani oprez zbog denga groznice koja ondje hara već tjednima. Na portugalskom otočju Madeira, kojim se zaraza proširila, dosad je službeno potvrđeno pedesetak slučajeva zaraze, a procjene govore da je realna brojka prešla 400 oboljelih. Denga groznica tropska je zarazna bolest koju prenose komarci, a u Portugalu je registrirana početkom listopada.   

U toj su državi  na snazi posebne epidemiološke mjere kako bi se mogućnost širenja zaraze na druga područja svela na minimum, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Denga groznica prenosi se ubodom Aedes komaraca inficiranih jednim od četiri postojeća denga virusa. Simptomi bolesti pojavljuju se od tri do 14 dana nakon uboda komarca, a kreću se od lagano povišene temperature do visoke temperature praćene glavoboljom, bolovima iza očiju te jakim bolovima u mišićima i zglobovima.

- Denga groznica rasprostranjena je diljem svijeta, i moguće je da se pojavi i kod nas. Od 2010. godine nismo imali novih slučajeva, no preporuka je svima koji putuju u Portugal, odnosno na Madeiru, da se u slučaju visoke temperature, glavobolje, bolova u mišićima i osipa jave svom liječniku - poručuje Ira Gjenero Margan, voditeljica epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.  (LJ. B. M./NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter