MVPEI: Izjave Tadica neprihvatljive i uvredljive

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni tajnik za politicka pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Mario Nobilo izrazio je srbijanskom veleposlaniku Stanimiru Vukicevicu nezadovoljstvo zbog neprihvatljivih i uvredljivih izjava srbijanskog predsjednika Borisa Tadica i ministra vanjskih poslova Vuka Jeremica, priopceno je u subotu iz MVPEI-a.

Srbijanskom veleposlaniku poruceno je da je Republika Hrvatska priznala Republiku Kosovo kao neovisnu državu s kojom, kao i sa svim zemljama jugoistocne Europe, ukljucujuci i Srbiju, razvija prijateljske odnose na nacelima uzajamnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te u europskom duhu doprinosi regionalnoj stabilnosti i sigurnosti, priopceno je.

Istovremeno, Republika Hrvatska se snažno zauzima za zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava u Republici Kosovo, te za obnovu dijaloga izmedu Beograda i Prištine.

Srbijanski predsjednik Tadic izjavio je u petak, upitan za komentar posjeta predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor Prištini, kako se partnerstvo Hrvata i Albanaca ne smije graditi na štetu trecih - u ovom slucaju srpskog naroda, te dodao kako se Kosor koristi raspirivanjem starih neprijateljstava radi ostvarivanja financijske koristi Hrvatske.

Kosor je u srijedu u Prištini, tijekom posjeta Kosovu, izjavila da je Hrvatska spremna pomoci u uspostavi dijaloga izmedu Kosova i Srbije. "Podupiremo teritorijalnu cjelovitost Kosova, s time da svaki gradanin ima jednaka prava", istaknula je Kosor. "U Hrvatskoj možete imati najveceg prijatelja u jugoistocnoj Europi i na to možete uvijek racunati" kazala je Kosor u Prištini.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Jeremic je tijekom boravka u Banjoj Luci u cetvrtak neizravno kritizirao Kosor zbog njezinih izjava danih tijekom posjeta Kosovu rekavši: "Kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj, tome ne trebaju neprijatelji". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter