MVEP osudio napad na hrvatskog novinara u Banjoj Luci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije je u nedjelju osudilo fizički napad na novinara RTL-a Hrvatska Petra Panjkotu u subotu u Banjoj Luci, zatraživši pronalaženje i kažnjavanje napadača.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije osuđuje fizički napad na novinara RTL-a i hrvatskog državljanina Petra Panjkotu, koji se dogodio u subotu tijekom izvještavanja o prosvjedu u Banjoj Luci", navodi se u priopćenju ministarstva.

U priopćenju se ističe kako je "svaki napad na novinara napad na slobodu govora i izvještavanja" te se od nadležnih vlasti u Banjoj Luci traži hitno utvrđivanje identiteta napadača, kao i njegovo najoštrije sankcioniranje.

RTL je u subotu navečer priopćio da je njegov reporter Petar Panjkota lakše ozlijeđen u fizičkom napadu do kojeg je došlo neposredno nakon javljanja uživo s prosvjeda u Banjoj Luci za središnju informativnu emisiju RTL Danas. RTL je oštro osudio napad na svog novinara ocijenivši ga i napadom na slobodu izvještavanja.

Nakon što je Panjkota završio javljanje uživo s mjesta događaja u Banjoj Luci, u kojoj su se jučer odvijali prosvjedi pristaša oporbe i vlasti u Republici Srpskoj, nepoznata osoba je izašla iz obližnjeg kafića i udarila ga šakom u glavu pri čemu je Panjkota zadobio lakše ozljede. U priopćenju se navodi pretpostavka da je napad reakcija na reporterove riječi da je na prosvjedu bio sin još neosuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

U nedjelju je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osudilo fizički napad na reportera RTL-a Petra Panjkotu ocijenivši ga nedopustivim i opasnim napadom na slobodu izvještavanja, a od vlasti Republike Srpske zahtijeva kažnjavanje napadača. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter