Muzil, Saccorgiana i Hidrobaza među najvažnijim projektima


Ministarstvo turizma i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) jučer su objavili listu devet razvojno-turističkih projekata koji su perspektivni za realizaciju i pronalaženje investitora u idućem razdoblju. Novost je to što će za pripremu tih projekata oformiti i projektni međuresorski timovi. Među ključnim turističkim projektima nalazi se i nekoliko iz Istre, a to su pulski Muzil, Saccorgiana, Hidrobaza i Larun Golf Resort u Taru. Oni ujedno spadaju u takozvanu treću skupinu, a riječ je potencijalno ostvarivim projektima na kojima država u vlasništvu ima značajne površine zemljišta. Uz spomenute istarske, tu skupinu čini i projekt Prukljan Skradin, a procijenjena vrijednost ukupnih ulaganja u sve navedene je više od 8 milijardi kuna.

 Jedna od skupina odnosi se i na projekte kojima predstoji privatizacija državnog vlasničkog udjela, kao što je crikvenička hotelska tvrtka Jadran te Hoteli Makarska. Ukupna nominalna vrijednost te skupine projekata je oko 460 milijuna kuna. Još jednu skupinu čine tvrtke Hoteli Hrvatska i Hotel Krvavica na Makarskoj rivijeri, odnosno u mjestima Baška Voda i Krvavice, a oni su dio imovine kojom upravlja Club Adriatic (državna tvrtka za turistički portfelj), koja je u postupku predstečajne nagodbe. Ukupna vrijednost tih nekretnina prema procjenama iz 2003. iznosi 54 milijuna kuna, ali će se svakako prije prodaje napraviti nova procjena, napominju iz Ministarstva.

Lista svih projekata pripremljena je za vladu i premijera, a sve su informacije o njima već dostupne općoj javnosti i investitorima, poručuju iz Ministarstva. Također, dodaju da  je to tek dio turističkih projekata koje planiraju pripremati, a cilj  im je u dogledno vrijeme objaviti javne pozive za odabir investitora.

Zasad nije poznato koji će od projekata prvi krenuti u realizaciju s obzirom da su u svakom od njih prisutne prepreke imovinsko-pravne ili prostorno-planske prirode. U Ministarstvu napominju da će svi biti ponuđeni privatnim investitorima te da država neće ulagati sredstva u njihovu realizaciju. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter