Muzil razvojni, Saccorgiana i Hidrobaza strateški projekti

Utvrda Maria Louise na Muzilu (Manuel ANGELINI)
Utvrda Maria Louise na Muzilu (Manuel ANGELINI)

Prema anketi Ministarstva turizma iduće će se godine u taj sektor uložiti čak 40 posto više nego ove godine. Kako je rečeno na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ministarstvu turizma, prema prikupljenim podacima, u turistički sektor sljedeće će se godine investirati najmanje 676 milijuna eura.

Pri tome će tvrtke investirati najmanje oko 376 milijuna eura u svoje turističke projekte, s time da dosta turističkih subjekata do trenutka ispunjavanja ankete nije imalo točan plan investicija za sljedeću godinu. Javni sektor, odnosno županije i gradovi i općine s njihovog područja investirati će najmanje 300 milijuna eura, uz napomenu da nisu dostavljeni podaci svih županija. Anketom su obuhvaćene sve županije, kao i 61 turističkih tvrtki u Hrvatskoj.

- Porast od najmanje 40 posto investicija u turizam u odnosu na prethodnu godinu fantastičan je, posebice ako znamo da se u 2015. godini otvorilo više hotela nego u proteklih deset godina. Vjerujem da će se taj trend nastaviti i dalje, s obzirom da je u prvih devet mjeseci ove godine HBOR odobrio ukupno 133 kredita u iznosu od 1,05 milijardi kuna, naglašava ministar turizma Darko Lorencin.

Ministar je naglasio i kako će se danas otvoriti ponude pristigle na Javni poziv za sudjelovanje na međunarodnom natječaju za javno prikupljanje ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari, čime će Hrvatska dobiti još jednog investitora.

Također, pokrenuta je inicijativa za realizaciju razvojnog projekta Muzil na lokaciji poluotok Muzil, Grad Pula, kao i procedura za proglašenje potencijalnog strateškog projekta za lokacije Hidrobaza, Saccorgiana i Larun golf resort, što su sve investicije koje se planiraju u narednom razdoblju.

Također, iako su investicije za 2015. godinu su, prema anketi, bile planirane u iznosu od 487 milijuna eura do kraja godine će biti ostvareno 498 milijuna eura investicija u turistički sektor, odnosno gotovo 85 milijuna kuna više nego li je bilo planirano. (B. BAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter