Muzil - projekt gradana i struke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sva rješenja za Muzil moraju biti rezultat strucnog prostornog planiranja, ali i gradani Pule trebaju imati slobodan pristup i biti aktivno ukljuceni u promišljanje o sadržajima i izgledu tog poluotoka. To bi bio sukus izložbe i predstavljanja radnih ideja o buducnosti Muzila s kojima su brojne posjetitelje u Multimedijalnom centru LUKA upoznali studenti Europskog Sveucilišta Madrid i njihova mentorica, arhitektica Ane Méndez de Andés Aldame, profesorica pejzažne arhitekture.

Predstavljanje je održano u organizaciji Društva arhitekata Istre, a španjolski studenti su pozvani zbog njihovog sudjelovanja na Medunarodnoj konferenciji arhitekata "Grad post-kapitalizma" koja se u Puli održala u kolovozu.

U slucaju Muzila potrebna je i svijest o znacaju ekološkog pristupa, poticaj lokalnoj proizvodnji, suodnos prirodnog i povijesnog ambijenta Muzila s ostalim gradskim strukturama i stvaranje kolektivne memorije grada, istaknula je Ana Méndez de Andés Aldame.

Takoder je istaknuta važnost otvaranja Muzila morskim putovima koji bi doprinijeli novim ekonomskim prilikama. Leonid Zuban iz Društva arhitekata Istre naglasio je važnost javne i strucne diskusije kada je rijec o planiranju Muzila jer to podrucje svojom površinom korespondira cetvrtini prostora Pule te tako neposredno utjece na razvoj grada i života njegovih stanovnika.


Podijeli: Facebook Twiter