Muzil otvoriti svim gradanima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pedesetak studenata zagrebackog Arhitektonskog fakulteta predvodeno profesorom Veljkom Olujicem posjetilo je danas Muzil, koji je tema njihovog istraživanja u sklopu kolegija arhitektonsko projektiranje.

Studenti ce putem svojih autorskih radova pokušati ponuditi povoljan koncept o tome što bi se sve na Muzilu trebalo dogoditi, a posebno ce biti zanimljivo vidjeti kakve ideje i stavove imaju kada je u pitanju potencijalna izgradnja i hoce li ga u svojim završnim radovima napokon otvoriti za javnost.

Vec sada se može zakljuciti da je buducim arhitektima itekako bitno da Muzil što prije ponovno zaživi i dobije društveni koncept koji nece pocivati na elitistickom korištenju prostora rezerviranog samo za odredenu skupinu ljudi.

Profesor Veljko Oljujic smatra da je Muzil interesantan jer je odjednom promijenio karakter, potpuno je ispražnjen te ce potpuno promijeniti svoju dosadašnju funkciju. Olujic veli da su svi zateceni sa situacijom na Muzilu i nitko još nema odgovor što sada s njime napraviti.

Smatra da je Muzil predragocjen prostor da bi ostao autistican i da bi ga koristila samo mala skupina ljudi jer tada bi imao istu svrhu kao i kada je vojska koristila kasarne.

"Tu prije nitko nije mogao doci, a da se napravi golf teren, opet nitko ne bi mogao doci. Ovo je previše vrijedan prostor da gradani ne bi mogli uživati u njemu. Ima mnogo slicnih prostora u Hrvatskoj, no Muzil je jedinstven po tome jer se nalazi u ovakvom prirodnom okruženju. Volio bih da se zadrži jak prirodan element ali da se istovremeno dogodi nešto što ce potaknuti odredenu aktivnost", rekao je Olujic, dodajuci da ga Muzil podsjeca na splitski Marjan uz kojeg su Splicani posebno vezani.

Istraživanje studenata završiti ce u lipnju, a potom ce se svi radovi biti predstavljeni na izložbi u Puli.


Podijeli: Facebook Twiter