Muzil ostaje zatvoren za gradane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Muzil ipak nece biti tijekom dana otvoren za gradane. Rezime je to odgovora ministra obrane Branka Vukelica koji je u utorak stigao pulskom gradonacelniku Borisu Mileticu. Naime, u ožujku, na Dan žena, Grad Pula i Istarska županija organizirali su prvi od dva posjeta gradana Muzilu, preuzevši tada prvotni zahtjev Gradanske inicijative za Muzil "Volim Pulu" za trajnim dnevnim otvaranjem tog još uvijek gradanima nedostupnog podrucja. Nakon nekoliko odaslanih požurnica i zamolbi u utorak je, dakle nakon pola godine, konacno stigao odgovor u kojem ministar kaže da nije moguce odobriti zahtjev za trajno dnevno korištenje objekta na Muzilu.

"Vojarna Muzil neperspektivna je za Ministarstvo obrane i Oružane snage RH. Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom dostavljena je imovinskopravna dokumentacija radi dodjele vojarne novom vlasniku/korisniku. Do donošenja te odluke vojarna Muzil cuva se s minimalnim snagama i ne postoje tehnicke i sigurnosne pretpostavke za puštanje civilnih osoba u krug vojarne i kontrolu boravka unutar kruga vojarne. Postoji mogucnost devastacije objekata i instalacija, u prvom redu elektroenergetskih, što bi predstavljalo ozbiljnu opasnost za osobe koje borave unutar kruga vojarne", piše u svom odgovoru ministar Vukelic.

Za taj prostor gradani Pule pokazali su veliko zanimanje te je tako u obilasku u ožujku to godinama civilima nedostupno podrucje posjetilo osamstotinjak gradana, dok je u drugom organiziranom posjetu, svega mjesec dana kasnije, Muzil obišlo još 550 zainteresiranih osoba svih dobnih skupina. "Naravno da nisam zadovoljan ovakvim odgovorom te cu nastaviti tražiti mogucnost da se gradanima ipak omoguci dnevno korištenje Muzila, da se nastavi demilitarizacija te zone i da se Muzil ukljuci u razvoj grada", prokomentirao je ovakav neslavan ishod pulski gradonacelnik Boris Miletic, koji je ustvrdio da s jedne strane može razumjeti zabrinutost zbog sigurnosti posjetitelja, ali smatra da bi se Muzil ipak mogao otvoriti gradanima uz propisani režim posjeta.


Podijeli: Facebook Twiter