Muzil bi trebao biti dio Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi predsjednik Društva arhitekata Istre (DAI-SAI) je mladi pulski arhitekt Leonid Zuban. Funkciju preuzima u trenutku kad se planira realizacija velikih projekata, kao što je Brijuni rivijera.

Dosad se, medutim, struka nije oglašavala oko takvih projekata, ali niti kad su novinske stupce punile teme poput apartmanizacije, lošeg prostornog planiranja. Stoga smo od Zubana, izmedu ostalog, htjeli doznati hoce li se to promijeniti i hoce li se i na koji nacin Društvo aktivnije ukljuciti ako ništa drugo u javnu raspravu o planiranju prostora u Istri.

Poznato je da se mladi arhitekti u Društvu, pogotovo se to tice Muzila, protive sadašnjem planiranju turistickih sadržaja na Brijuni rivijeri. Kakav je Vaš stav o tome?


- Mislim da nije rijec o protivljenju turistickim sadržajima, vec je stvar u cinjenici da se nalazimo na povijesnoj prekretnici, gdje se oslobada cetvrtina Pule. Svi govore da Pula kroz cijelu svoju povijest nije uspjela dostojanstveno izaci na more, ni s južne ni sa zapadne strane. Kljucno je zato pametno, osmišljeno, otvoreno, pa cak i dugotrajno o tome debatirati. Tako da nitko nije iskljucivo protiv turistickih sadržaja. No, ako se Pula uspije protegnuti sa svojim javnim, društvenim i prirodnim sadržajima na Muzil, to ce biti dobro. Ako se, pak, Muzil opet odcijepi od Pule, cinjenica je da nismo dostojanstveno iskoristili taj povijesni trenutak koji sam spomenuo.



U Županiji kažu da ce Muzil biti otvoren za javnost. Je li to na tragu Vašeg promišljanja tog prostora?


- Mislim da je to previše kompleksno pitanje da bi bilo tko davao paušalni odgovor. To je ogromno podrucje, cije planiranje mora sadržavati i ekonomski aspekt, dakle eksploataciju koja ce biti opravdana, ali se mora obratiti pažnja i na prirodni, društveni i prostorni aspekt. Ako to bude otvoreni prostor otvoren gradanima i koji ce se sa svim svojim sadržajima integrirati u Pulu, onda nemam ništa protiv takvog projekta. Ali to treba osmisliti i dokazati planovima i procesom planiranja.

Možda necu precizno citirati, ali Vaš prethodnik na celu DAI-ja Davor Matticchio je, govoreci o golfu na Muzilu, kazao da golf na neki nacin konzervira prostor. Slažete li se s time?


- Mislim da golf ne konzervira prostor. Pogotovo ne prostore koji imaju ili mogu ponuditi identitet. Smatram da golf predstavlja opasnost da se prostor kompletno transformira i od njega dobije potpuno novi prostor koji više nije autohtoni. Ne slažem se da se s takvom intervencijom može zadržati identitet prostora.

Županijska vlast stalno istice da je projekt Brijuni rivijera jedan od važnijih za izlazak iz gospodarske krize. DAI se dosad nije oglašavao po tom pitanju iako je, kako ste i sami rekli, rijec o podrucju vrlo bitnom za prostorno planiranje Pule. Hoce li se to sada promijeniti? Hocete li zauzeti nekakav stav?


- Nastojat cemo da se, kroz aktivaciju clanova, u Društvu pokrene šira rasprava koja ce ukljucivati što veci broj clanova pa da iz toga ispliva odredeni stav koji bi bio i stav Društva.

Zašto Društvo još nema stav kada se o projektu Brijuni rivijera govori vec gotovo puno desetljece?


- Do sada nije bilo rasprave unutar Društva, tako da nema ni nikakvog službenog stava.

Bez stava je Društvo bilo i kod donošenja Urbanistickog plana uredenja Lucica Delfin. Mladi clanovi DAI-ja podnijeli su primjedbe na taj UPU, dok je s druge strane povjerenstvom koje je odbilo te primjedbe predsjedao Vaš kolega iz Društva.


- Bio je to nespretan slucaj u kojem se, umjesto da se izašlo sa stavom Društva, izašlo sa stavovima pojedinaca. Unutar DAI-ja nije bilo rasprave o tome. Rijec je takoder o kljucnom prostoru gdje Pula pokušava s južne strane izaci na more, a što se pokušavalo vec planovima iz '70-ih. Ti prostori, stoga, zaslužuju vecu pažnju i širu diskusiju.

Vaš prethodnik nije vidio sukob interesa u tome što je arhitekt Mario Smilovic, koji je radio projekt za privatnog investitora, odlucivao o primjedbama na UPU Delfin. Bi li po Vama to bio sukob interesa?


- Sigurno bi bilo puno nepristranije da je o primjedbama odlucivao neki kolega koji nije bio involviran u tu pricu na nacin na koji je to bio Smilovic. (Razgovarao Bojan ŽIŽOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. CIJELI INTERVJU MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter