Muziciralo se u svakom kutku Novigrada

Novigradsko nebo obasjano vatrometom u povodu fešte sv. Pelagija (Filip PETERNEL)
Novigradsko nebo obasjano vatrometom u povodu fešte sv. Pelagija (Filip PETERNEL)

Višednevnom feštom sv. Pelagija Novigrad je obilježio spomen na sveca zaštitnika i Dan grada. Cijeli protekli vikend održavao se sportski, kulturni i glazbeni program, uz uobičajene protokolarne sadržaje, a sve popraćeno bogatom gastronomskom ponudom na štandovima duž novigradskog Mandrača i Porporele.

Četiri velike pozornice

Četiri dana zabave s čak četiri pozornice, a počelo je na Velikom trgu u petak nastupom Plesnog centra Studio iz Pule. U subotu je na istoj pozornici koncert koji će ostati u sjećanju održala diva hrvatske glazbe Tereza Kesovija, a program je preksinoć u pratnji Anelida zaključila Vesna Nežić Ružić. Na Porporeli je u četvrtak nastupio Edo Maajka, koji je novigradskoj publici "dugovao" nastup s Parkfesta kada je zbog kiše koncert odgođen, a sljedećih večeri svirali su neumorni The Night Express Band te premijerno u Novigradu Sugarfree - Zuchero Tribute Band, nova koncertna atrakcija, skupina izvrsnih glazbenika inspiriranih planetarno poznatim talijanskim kantautorom. Šećer na kraju bio je nastup Tonyja Cetinskog, koji je cijeli grad digao na noge.

Na maloj pozornici u Prolazu Boška Petrovića, gradskom pasažu kojeg je ovaj legendarni glazbenik i čest gost Novigrada prozvao Jazz cornerom of Istria, publika je uživala uz zvuke talijanske kancone, jazza, bluesa i rocka uz The Mystic Rose Ensemble, Sergija Predena Gata & Ricky Bosazzi Quintet te Denisa Makina & Friends.

U kasnim noćnim satima na pozornici u Party zoni na Porporeli na svoje su došli ljubitelji klupske i dance glazbe, uz nastupe DJ-eva. Na Dan grada, 28. kolovoza, na pozornici u parku ispred gradskog kina nastupila je Iva Gortan, mlada Pazinka, finalistica TV showa The Voice of Croatia, u pratnji svojeg Launge acoustic trija. Sve tri svečarske večeri na više mjesta u gradu mogla se čuti i pučka, tradicijska glazba u izvedbi "putujućih" sastava uz harmoniku, klarinet, bombardin.

Tisuću sportaša na turnirima

U sportski dio programa uključili su se gotovo svi novigradski sportski klubovi, organizacijom turnira i susreta na gotovo svim gradskim sportskim terenima i borilištima. Tu se kroz tri dana okupilo gotovo tisuću novigradskih sportaša i njihovih gostiju iz Istre, drugih krajeva Hrvatske i inozemstva. Vrhunac je bio veličanstveni vatromet koji je u nedjelju u ponoć obasjao nebo nad gradom. Organizatori i pokrovitelji fešte bili su Grad i novigradska Turistička zajednica.

Novigrad na fotografijama Marije Braut i Filipa Peternela

U crkvi svetih Pelagija i Maksima održan je zajednički koncert svih novigradskih zborova i vokalnih skupina pod nazivom "Pjesmom Te pozdravljamo, sveti Pelagije", a na blagdan sveca zaštitnika održana je koncelebrirana misa s procesijom. Predvečer je Limena glazba iz Svetoga Lovreča održala promenadni koncert, a u predvorju Gradske knjižnice otvorena je izložba fotografija s motivima Novigrada, iz arhive Grada i TZ-a. Autori fotografija su nedavno preminula proslavljena Marija Braut te Filip Peternel. Ovom se izložbom Novigrad u svibnju ove godine predstavio na bratimljenju s francuskim gradom La Reoleom. Prodajnu humanitarnu izložbu pod nazivom "Moj grad" otvorili su članovi novigradske galerije-ateliera Agata, a sav prihod namijenjen je bujskom Centru za inkluziju i podršku u zajednici.

Pršut na kukanji osvojio 15-godišnji Rene Novacco

U pučkoj igri kukanja (cucagna), u kojoj natjecatelji moraju doći do vrha namašćenog višemetarskog drvenog stupa položenog nad morem, pršut je osvojio 15-godišnji Rene Novacco. Ove je godine održana i Dječja vatrogasna olimpijada "Pompieropoli", koju su novigradski DVD-ovci organizirali uz pomoć kolega iz talijanskog Pordenonea. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter