Muzeju prijeti iskljucenje struje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novootvoreni Muzej suvremene umjetnosti ne može podmiriti energetske troškovem, te mu prijeti iskljucenje struje.

- Sutra imamo sastanak u gradskom Uredu za kulturu, obrazovanje i sport s obzirom na to da novac koji smo dobili za materijalne troškove ne pokriva u dovoljnoj mjeri realne troškove funkcioniranja muzeja. Ako se ne uspijemo dogovoriti s njima, imat cemo ozbiljnih problema s radom, ali uvjerena sam da ce u Gradu pokazati razumijevanje za naše probleme te da ce, kao i uvijek do sada, naci rješenje. Ne bi iz toga trebalo praviti problem, istaknula je ravnateljica MSU-a Snježana Pintaric.

Problemi s naplatom energetskih troškova nisu neocekivani s obzirom na to da je u dosadašnjim projekcijama troškova funkcioniranja muzeja gradska administracija izostavljala stavku energije. Službeno objašnjenje bilo je da je iznose teško unaprijed izracunati s obzirom na to da je zgrada nova i specificna. Prema alternativnom tumacenju, pravi razlog za to bila je želja Grada Zagreba, osnivaca i glavnog financijera, za prikrivanjem pravih troškova funkcioniranja ustanove.

Da je financiranje MSU-a proracunska stavka koja opterecuje gradski proracun, postalo je ocito odmah nakon otvorenja, kad su u Gradu pokrenuli inicijativu za prijenosom polovice osnivackih prava muzeja na Ministarstvo kulture, koje bi time preuzelo i polovicu financijskih obveza. No, pokušaj je tada zaustavila Gradska skupština.

I bez troškova energije, za funkcioniranje MSU-a potrebno je najmanje osam do devet milijuna kuna godišnje. S obzirom na velicinu prostora od 14,5 tisuca cetvornih metara te projekcije kojima je 24 sata dnevno prekriveno citavo procelje zgrade, troškovi funkcioniranja su izuzetno visoki te iznose oko 900 tisuca kuna mjesecno. Iz gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport jucer nismo uspjeli dobiti komentar na novonastalo stanje.


Podijeli: Facebook Twiter