Muzejski predmeti značajni za kolektivnu memoriju Pazina i Pazinštine

Publika na promociji knjige "Put gračaške sudbine" (D. ŠIŠOVIĆ)
Publika na promociji knjige "Put gračaške sudbine" (D. ŠIŠOVIĆ)

Izložbom "Sve naše zbirke" Muzej grada Pazina obilježio je 20 godina uspješnog djelovanja. Izložba je postavljena u Kaštelu koji Muzej grada Pazina dijeli s Etnografskim muzejom Istre i Državnim arhivom u Pazinu.

Prije nego je zamjenica pazinskog gradonačelnika Mirjana Galant otvorila izložbu ističući značaj gradskog muzeja za očuvanje baštine, kulture i tradicije Pazina, ali i cijele Pazinštine, Marija Ivetić bivša ravnateljica i kustosica ovog muzeja podsjetila je osnivanje gradskog muzeja i formiranje njegovih zbirki.

Dvije inicijalne zbirke prerasle u odjele

Temelj za osnivanje Muzeja grada Pazina bile su kulturno povijesna zbirka, te zbirka likovnih radova darovanih Fondu za obnovu Motovuna i Motovunskih likovnih susreta, do tada pohranjene u Etnografskom muzeju Istre. Naime, izdvajanjem ovih zbirki iz zbirki Etnografskog muzeja Istre, koji je postao županijska ustanova, osnovan je Muzej grada Pazina kojem je osnivač Grad Pazin. Marija Ivetić, prva ravnateljica ovog muzeja, posebno je istakla zasluge tadašnjeg gradonačelnika Robija Zgrablića i Ferdinanda Tončinića, tadašnjeg pročelnika Upravnog odjela za upravu samoupravu i društvene djelatnosti Grada Pazina, koji su poduprli projekt i svojim odlukama pomogli utemeljenju Muzeja Grada Pazina. O tada je proteklo 20. godina, a u međuvremenu su dvije inicijalne zbirke prerasle u odjele. Tako danas Muzej grada Pazina ima Kulturno-povijesni, Povijesni odjel i Galerijski odjel s likovnom zbirkom koji sve zajedno čine bogat i raznolik fundus s ukupno 8.011 inventariziranih predmeta. Nažalost cijelo ovo vrijeme Muzej djeluje s tri djelatnika bez primjerenih prostora za rad, ali i onih za smještaj i izlaganje predmeta. Unatoč tomu muzej je razvio bogatu izložbenu i nakladničku djelatnost, o čemu svjedoče brojni katalozi.

Nakon predstavljanja Muzeja grada Pazina posjetitelji su mogli razgledati predmete iz pojedinih zbirki kao svojevrsnu najavu za stalni postav muzeja, koji se planira postaviti u Kaštelu kada se za to osiguraju odgovarajući prostorni i drugi materijalnu uvjeti. Obljetnička izložba postavljena je na prvom katu istočnog krila Kaštela, a posjetitelji ondje mogu razgledati mnoge predmete značajne za kolektivnu memoriju Pazina i Pazinštine.

Reprezentativan katalog

Kulturno-povijesni odjel čine glazbena zbirka, ljekarnička i medicinska zbirka, sakralna zbirka, tehnička zbirka, zbirka fotografija i fotografske opreme, zbirka namještaja i ura, zbirka razglednica i čestitki, zbirka skulptura slika i grafika, zbirka svakodnevnog života, zbirka tekstilnih predmeta, modnog pribora i nakita te zbirke varia i zvona. Povijesni odjel čine arheološka zbirka, numizmatička zbirka, filatelističko poštanska zbirka, zbirka dokumenata, karata, rukopisa i tiskovina, zbirka Domovinskog rata, zbirka kamenih spomenika, zbirka medalja, plakata, odlikovanje i značaka, zbirka oružja i vojne opreme, te zbirka zastava, pečatnjaka i grbova. Tu je i Galerijski odjel s likovnom zbirkom eminentnih likovnih umjetnika koji su djelovali od sredine 20. stoljeća do naših dana.

Izložbu prati reprezentativan katalog, koji je realiziran uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Pazina i Muzeja grada Pazina. Otvaranje izložbe posvećene 20. obljetnici djelovanja Muzeja grada Pazina prigodnim je pjesmama popratio Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina pod ravnanjem Ines Kovačić Drndić. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter