Muzejski krajolici pred pazinskom publikom

S otvaranja izložbe (M. RIMANIĆ)
S otvaranja izložbe (M. RIMANIĆ)

U povodu Međunarodnog dana muzeja, kojem je ove godine tema: Muzeji i kulturni krajolici u Muzeju Grada Pazina otvorena je izložba "Muzejski krajolici".

- Cilj teme je potaknuti ljude na važnost očuvanja krajolika, rekla je Maja Zidarić, ravnateljica Muzeja Grada Pazina, dodajući kako se u ovom slučaju ponajprije radi o prirodnom krajoliku koji nam je dan, a potom kulturnom krajoliku kojeg sami stvaramo.

Na ovoj izložbi predstavljeno je 14 slika iz fundusa galerijske zbirke pazinskog muzeja osnovane 1969. koja, kako je rekla Zidarić, broji 542 likovna rada. Radi se o djelima eminentnih likovnih umjetnika međunarodne reputacije koji su izlagali u pazinskom muzeju, ali većim su dijelom to radovi umjetnika koji su sudjelovali na Motovunskim likovnim susretima od 1972. do 1984. Izložba "Muzejski krajolici" donosi radove Stojana Aralice, Miroslava Šuteja, Ante Kuduza, Franca Costalonga, Bore Iljovskog, Marčela Brajnovića, Bojana Bema, Zdravka Milića, Eugena Kokota, Dušana Minovskog, Borisa Mardešića, Elvisa Bertona i Adriane Šuran.

- Nakana ove izložbe je javnost upoznati s jednom vrijednom zbirkom Muzeja grada Pazina, a s druge strane potaći na razmišljanje što to kulturni krajolik jest i kako možemo doprinijeti njegovom očuvanju, rekla je Zidarić.

Nevija Srdoč, pročelnica  Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Grada Pazina, otvarajući izložbu izrazila je zadovoljstvo je što se i pazinski muzej uključio u program Međunarodnog dan muzeja. "Drago mi je što nas svaki put Etnografski muzej Istre i Muzej Grada Pazina iznenade stvarima koje skrivaju negdje u nekakvim kutcima, nekakvim konobama i za koje se nadam da će u što većem broju ugledati svjetlo dana", rekla je Srdoč.

Izložba se može razgledati u pazinskom Kaštelu do 8. srpnja, a od 13. srpnja od 3. rujna u motovunskoj galeriji Pet kula. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter