Muzejske pričalice u 70 kulturnih institucija

Giulia Codacci-Terlević, Iva Gašparić Žiković, Mirjana Margetić, Katarina Pocedić i Elena Pustijanac (A. KANCELAR)
Giulia Codacci-Terlević, Iva Gašparić Žiković, Mirjana Margetić, Katarina Pocedić i Elena Pustijanac (A. KANCELAR)

Edukativna akcija Hrvatskog muzejskog društva, koja se organizira u povodu Međunarodnog dana muzeja, a traje od 18. travnja do 18. svibnja, predstavljena je danas na konferenciji za novinare u Muzeju suvremene umjetnosti Istre.

O programu je govorila Mirjana Margetić, članica organizacijskog odbora i koordinatorica za Istru, a programe istarskih muzeja predstavile su i muzejske pedagoginje Giulia Codacci-Terlević, Iva Gašparić Žiković, Katarina Pocedić i Elena Pustijanac.

- Već 18. godina Hrvatsko muzejsko društvo - Sekcija za muzejsku pedagogiju organizira edukativnu akciju u povodu Međunarodnog dana muzeja. Cilj je promicanje i popularizacija muzeja, poticanje individualnog posjeta muzejima i razvijanje kulturnih navika među djecom i mladima te pridonošenje razvoju edukativne djelatnosti muzeja.

U akciji sudjeluje 70 kulturnih institucija - muzeji, galerije, knjižnice, arhivi, centri za kulturu i svi oni koji u svom programu imaju očuvanje raznih predmeta koji čine našu kulturnu baštinu, rekla je Margetić.

Ovogodišnja je tema "Muzejske pričalice", a ove su institucije pripremile posebne programe, koji obuhvaćaju izložbe, predavanja, radionice, igraonice i još mnogo toga.

Giulia Codacci-Terlević iz Arheološkog muzeja Istre rekla je da će od 18. travnja do 18. svibnja svakog petka u AMI-ju biti održavana predavanja na temu "Priča kada Istra nije imala more". O lovcima i izumrlim životinjskim vrstama iz kasnog paleozoika govorit će ona i ravnatelj muzeja Darko Komšo.

Iva Gašparić Žiković i Katarina Pocedić iz Muzeja suvremene umjetnosti Istre te Povijesnog i pomorskog muzeja Istre rekle su da su se njihove dvije institucije za ovu priliku umrežile te da im je cilj predstaviti povijest Pule kroz primjer zgrade MSUI-ja, koja je nekoć bila i dom tvornice obuće Astra. U njihovom programu, koji nosi naziv "CiPULA – ScarPOLA", djeca će učiti o povijesti zgrade, upoznati popularne "starke" i otkriti gdje su se nekada nalazile i gdje se danas nalaze postolarske radionice u gradu.

Margetić, koja radi u Etnografskom muzeju Istre, istaknula je da je za ovu manifestaciju EMI surađuje s osnovnim školama iz Višnjana, Žminja i Svetog Petra u Šumi. Program EMI-ja zove se "Stari predmet – nova priča", a školarci će svojom pričom udahnuti novi život zaboravljenim predmetima.

Elena Pustijanac je rekla da Zavičajni muzej Poreštine ima sličan program pa će učenici OŠ Poreč od petog do osmog razreda u programu "Muzejska parlaonica", podijeljeni u timove, dobiti jedan naizgled neobičan predmet koji se više ne koristi. Oni će o tim predmetima izraditi multimedijalnu prezentaciju, a pobjednička će grupa osvojiti sponzorsku nagradu.

Završna svečanost najavljena je za 18. svibnja, kada se slavi Međunarodni dan muzeja, i to u Arheološkom muzeju u Zagrebu, gdje će biti i izvlačenje pobjednika nagradne igre na kojoj mogu sudjelovati svi koji ispune letak iz programske knjižice ili s internetskih stranica www.hmd.hr. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter