Muzeji zatražili pomoć u ublažavanju posljedica krize

Potpisnici Lisabonske deklaracije (foto EMI Pazin)
Potpisnici Lisabonske deklaracije (foto EMI Pazin)

Ravnateljica pazinskog Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević, koja obnaša i funkciju predsjednice Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a (Međunarodnog muzejskog savjeta - international Council of Museums) sudjelovala je na nedavnoj konferenciji Europskog komiteta ICOM-a koja je pod nazivom "Odnos javnih politika prema muzejima u vremenu krize" održana u Lisabonu.

Konferenciju je inicirao portugalski ICOM, s ciljem razmjene znanja i iskustava o raznolikim javnim politikama prema muzejima u kontekstu u Europi još uvijek snažno prisutne financijske i ekonomske, a posljedično tome društvene i kulturne krize.

Predstavnici nacionalnih komiteta ICOM-a govorili su o iskustvima iz svojih zemalja, a iz izlaganja se pokazalo da je kriza najteže pogodila muzeje u južnoeuropskim zemljama, pogotovo onima gdje je muzejska djelatnost bila najrazvijenija, primjerice u Italiji i Grčkoj.

Kako je u razdoblju od 2000. do 2010. godine u nekim europskim zemljama zavladao trend otvaranja mnoštva novih malih muzeja, primjerice u Portugalu, kriza je najprije pogodila njih, pa je taj trend ne samo zaustavljen, već su se tek nedavno otvoreni muzeji počeli zatvarati. U nekim se zemljama kriza muzeja nastoji prevladati nacionalnim strategijama (kakvu primjerice Hrvatska nema). Belgija svojom strategijom muzeje nastoji umrežiti te se smanjenje financiranja kompenzira primjerice zajedničkim depoima, zajedničkim projektima i razmjenom stručnjaka; a sličan primjer iznijela je Lidija Nikočević opisujući umrežavanje i zajednički rad muzeja u Istri.

Portugal pak bilježi pozitivna iskustva u spajanju muzejskih i znanstvenih ustanova.

Sudionici konferencije su usvojili pismeni apel odnosno Lisabonsku deklaraciju koja će se uputiti Europskom parlamentu i Europskoj komisiji, nacionalnim vladama te regionalnim i lokalnim vlastima, kojim traže podršku muzejima u okolnostima globalne krize. U Deklaraciji se naglašava da ekonomska kriza dramatično utječe na stanje u muzejima prije svega smanjenjem javnog financiranja, iako su to ustanove koje nemaju samo kulturnu i edukativnu funkciju, već mogu pridonijeti ekonomskom i društvenom razvoju.

Lisabonsku deklaraciju potpisali su predsjednici nacionalnih komiteta ICOM-a Grčke, Italije, Portugala, Španjolske, Belgije i Hrvatske (za koju je potpis stavila Lidija Nikočević), predsjednik svjetske konferencije ICOM-a Hans-Martin Hinz te predsjednik europskog komiteta ICOM-a Damodar Frlan (inače ravnatelj Etnografskog muzeja u Zagrebu). (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter