Muzej zrakoplovstva na Hidrobazi

Šetnica u zoni kupališta
Šetnica u zoni kupališta

Sutra će se u 19.30 sati u vodnjanskoj galeriji "El Magazien" otvoriti izložba mladog pulskog arhitekta Aleksandra Tkaleca "Hidrobaza Puntižela: od početka do prenamjene". Riječ je o javnoj prezentaciji njegovog diplomskog rada koji čini arhitektonsko-urbanističko rješenje za prenamjenu hidrobaze Puntižela; s muzejom avijacije kao najvećim prostorom, tri prateća paviljona u kojima bi bili izloženi povijesni zrakoplovi, mediteranskim parkom, šetnicom i zonom kupališta.

Na poligonu prvi put vozili

Hidrobaza na Puntiželi je, uz onu na Kozadi i Sv. Katarini, bila treća austrougarska baza za hidro avione, koja je posljednja izgrađena 1916 godine.

- Budući da sam odrastao u Puli, ta mi je tema prirasla srcu te sam iskoristio priliku da u diplomskom radu pokušam formirati ideju revitalizacije barem jedne napuštene zone našeg grada. Mislim da je to još uvijek aktualna tema i da bi moglo biti zainteresiranih građana koji imaju priliku vidjeti drugačiju viziju jednog mjesta, koje je za mnoge predstavljalo samo poligon na kojem su se po prvi puta okušali kao vozači, kaže 25-godišnji Aleksandar Tkalec, koji je završio arhitektonski fakultet u Veneciji, a mentor mu je bio Alberto Ferlenga, aktualni rektor fakulteta. Tema prenamjene, dodaje, može se smjestiti u jedan širi kadar pulske vojno-povijesne baštine, koja na našem području često zjapi napuštena i neiskorištena.

Ne želeći se posebno izjašnjavati o projektu Brijuni rivijera koji obuhvaća i ovu lokaciju, Tkalec je tek rekao da zna za te planove.

- U ovom projektu vodio sam se nekim drugim kriterijima. Promišljao sam turizam koji bi djelovao cijelu godinu, svih 12, a ne samo 4-5 mjeseci, ali razmišljao sam i o potrebama lokalnog stanovništva, prije svega kroz muzej, šetnicu i mediteranski park, kaže on.

Njegov projekt zauzima površinu od kampa Brioni do poligona, uključujući i poligon na kojem je planiran glavni objekt - interaktivni muzej avijacije, čiji bi unutarnji prostor bio podijeljen u povijesna područja zrakoplovstva; od njegovih početaka, Prvog i Drugog svjetskog rata do danas. U tom muzeju bili bi eksponati, makete aviona, arhivske video snimke, interaktivni monitori s informacijama o zrakoplovstvu s drugih kontinenata, fotografije, razglednice…

Avioni iz svih ratova

- Cijeli prostor muzeja zamišljen je kao da se ulazi na aerodrom. Preko raznih stageova ulazilo se u odvojene izložbene prostore. Tako bi se, primjerice, u arhivski prostor Prvog svjetskog rata video sadržajima i zvučnom manipulacijom oživio aerodrom od prije sto godina, dok bi se u prostoru Drugog svjetskog rata iskoristile postojeće šine na poligonu, a kojim su se vozili avioni u doba Italije, objašnjava Aleksandar.

U svakom od tri prateća paviljona, pak, bio bi izložen po jedan zrakoplov iz Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata, dok bi onaj iz Prvog svjetskog rata trebao biti replika jedinog sačuvanog austrougarskog zrakoplova koji postoji u jednom talijanskom muzeju.

Projekt sadrži i šetnicu koja povezuje Puntiželu s Fažanom, i Aleksandar je smatra posebno važnom jer bi, osim osnovne funkcije, i ona valorizirala povijest šireg lokaliteta putem informativnih "totema".

- Ne može se tek tako izbrisati vojno prisustvo u zadnjih sto godina. Muzej avijacije odgovara povijesnim potrebama; zona kupališta može u perspektivi odgovoriti na rastući razvoj turizma u Puli, dok muzej i kupalište povezuje mediteranski park u središnjoj zoni, nastavlja on.

Na pitanje koliko bi ovaj projekt u slučaju realizacije bio financijski zahtjevan, on kaže da nije radio takve izračune jer je riječ o ideji, viziji.

- To je na neki način moja utopistička ideja, bez ikakvih izračuna. Sigurno je da trošak ne bi bio mali. No, vodio sam se idejom da se tu može napraviti i nešto drugo, a da doprinosi turizmu, zaključuje Aleksandar Tkalec, koji na mogućnosti izlaganja svog projekta u Vodnjanu (do 1. listopada, od 15 do 17 sati) zahvaljuje Germanu Fiorantiju i galeriji "El Magazein" te Sergiu Gobbu iz novigradskog Muzeja Austrougarske mornarice Gallerion. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter