Muzej u staroj tvornici ribe

Muzej Portimao dobitnik nekoliko prestižnih nagrada
Muzej Portimao dobitnik nekoliko prestižnih nagrada

U organizaciji Etnografskog muzeja Istre i Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a (International Council of Museums) u utorak je u rovinjskom Multimedijalnom centru održano predavanje pod nazivom "Od industrijske baštine do muzeja - slučaj muzeja Portimao iz Portugala", na kojem je ovaj muzej predstavio njegov direktor José Gameiro.

Muzej u gradu Portimao nalazi se u starim prostorima tvornice za preradu ribe, a otvoren je 2008. godine. Gameiro je rekao da su osnovna načela i ciljevi o kojima su razmišljali prije otvaranja bili očuvanje kulturne i industrijske baštine, povezivanje grada na oceanu i rijeke Arade koja je također dio gradske jezgre, jačanje identiteta, povijesti i nasljeđa, kao i kulturnog razvoja te stvaranja nove publike. Gameiro je rekao kako su naglasak stavili na to da muzej bude jedinstven, o čemu se danas treba posebno razmišljati. Muzej treba privući publiku upravo zato što je poseban i različit od drugih.

Muzej Portimao je podijeljen u tri sekcije - onaj koji govori o porijeklu muzeja i sudbini zajednice, potom o industrijskom životu i izazovima mora, te odjel koji predstavlja podvodni dio vezan uz muzej.

Muzej je dobitnik nekoliko prestižnih nagrada - Vijeća Europe za muzej godine 2010., a u 2011. dobio je nagradu "Dasa - World of Work Museum Award". (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter