Muzej otkupio najstariju grafiku Poreca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan rijetki primjerak najstarije poznate grafike Poreca, iz davne 1486., odnedavna je u vlasništvu Zavicajnog muzeja Poreštine. Ovu lijepu vijest potvrdila nam je ravnateljica muzeja Elena Uljancic-Vekic.

"Vec smo godinama namjeravali otkupiti tu iznimno rijetku i dragocjenu umjetninu, a ovo je, s obzirom na cijenu, bila prigoda koju nismo htjeli propustiti. Platili smo je 20 tisuca kuna, što je upola manje od nekih ranijih ponuda", rekla nam je Uljancic-Vekic napominjuci da ce grafika biti izložena u novom postavu poreckog muzeja, nakon što bude dovršena obnova palace Sincic u kojoj je smješten.

Sama grafika izradena je u tehnici drvoreza, dimenzija 39 puta 26 centimetara, i djelo je nizozemskog graficara Erharda Reuwicha iz Utrechta. Prvi je put objavljena u inkunabuli, knjizi tiskanoj prije 1500. godine, Bernarda Breidenbacha (takoder i von Breydenbach, 1440. - 1497.), kanonika te dekana katedrale u Mainzu pod nazivom "Opusculum sanctarum Peregrinationum in Terram Sanctam" ili samo "Peregrinatio in Terram Sanctam".

Rijec je o ilustriranom putopisu o hodocašcu u Svetu zemlju, koji je postao svojevrsni vodic za hodocasnike iz Europe, a i predložak za kasnije vodice. U vrijeme kad je tiskana, napominje Uljancic-Vekic, bila je najprodavanija knjiga koja je doživjela 13 reizdanja u tri razlicita razdoblja.

Godine 1486. knjiga je objavljena na latinskom i njemackom jeziku, a do 1500. prevedena na francuski, španjolski i nizozemski (flamanski). Porec je jedini grad na hrvatskom dijelu Jadrana medu lokalitetima ilustriranim u knjizi, u kojoj je spektakularna panorama Venecije te vedute Jeruzalema, Krfa, Rodosa, Modona, Herakliona…

Uljancic-Vekic prepricava da je kanonik Breidenbach krenuo u hodocašce u Svetu zemlju zajedno s Reuwichom u travnju 1483., a vratio se u sijecnju 1484. Na put su krenuli iz Venecije te se zaustavili u Porecu, gdje kanonik opisuje grad. Upravo se na ovome mjestu prvi put spominje hipoteza o porijeklu imena grada. Autor zakljucuje da je tadašnji latinski naziv Parens proizašao iz imena trojanskog kralja Parisa koji je, otevši lijepu Helenu, pri povratku u Troju navodno na neko vrijeme pristao u poreckoj luci.

Da bi dobio percepciju južne i sjeverne strane grada, graficar Reuwich vjerojatno je crtao Porec smješten na brodu usidrenom jugozapadno od otoka Sv. Nikola na kojem se prepoznaju svjetionik i samostan, a u prvom planu su i hridi Kalbola (Karbula) i Barbaran. Na veduti grada vec pri prvom pogledu istice se sustav bedema s osam obrambenih kula te mali škver gdje su se gradila mala i popravljala veca plovila.


Podijeli: Facebook Twiter