Muzej informatike sada i online

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U rujnu 2007. godine u Rijeci je otvoren prvi hrvatski muzej informatike. Stalni izložbeni postav starih racunala i informaticke tehnologije sadrži preko 1.000 eksponata iz racunalne povijesti. Projekt je iniciran od Udruge Calculus u partnerstvu s DIR-om - Udrugom darovitih informaticara Rijeke i multimedijskom agencijom Kreativni odjel.

Proslavom drugoga rodendana hrvatskoga muzeja informatike Peek&Poke zapocet je proces njegovog "hiperviziranja", tj. prenošenja prostora i postava muzeja u interaktivnu trodimenzionalnu on-line vizualizaciju. S ovom novinom, muzej je moguce posjetiti virtualno. Iz muzeja porucuju da je prednost hiperviziranog muzeja mogucnost pregledavanja alternativnih postava  ili dijelova zbirke koji nisu izloženi radi ogranicenosti prostora.

Hiperviziranjem je moguce prikazati i detalje, od vjernog prikazivanja materijala, preko uvjerljivih ambijentalnih zvukova, pa do oponašanja objekata u skladu s pravilima fizike. Hi-tech proizvod Hyperviz koji omogucuje ovakve interaktivne vizualizacije je rezultata razvoja rijecke multimedijske produkcije Kreativni odjel.

Cini se da je upravo hiperviziranje trend koji ulazi na internet na velika vrata. Primjerice, cijeli širi centar Pariza je virtualiziran u svrhu turisticke promocije. Projekt Peek&Poke je edukativnog i neprofitnog karaktera, a razlog osnivanja muzeja tog tipa je stvoriti omiljeno mjesto okupljanja racunalnih entuzijasta radi ucenja i zabave.


Podijeli: Facebook Twiter